Хрватска укида самоизолацију за држављане БиХ без обзира на одлуку ЕУ

0
568

Република Хрватска ће укинути мјеру двоседмичне самоизолације за све држављане Босне и Херцеговине, потврдио је данас хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Тиме је испуњено обећање хрватског министра вањских и европских послова Гордана Грлића Радмана који је након разговора са министарком вањских послова у Савјету министара Бисером Турковић најавио попуштање мјера према БиХ које су уведене након погоршања епидемиолошке слике у БиХ.

Хрватска власт је увела обавезну мјеру двоседмичне самоизолације за држављане БиХ прошле сриједе, али је након притиска из БиХ, као и домаћих туристичких радника и хотелијера, очито подлегла притиску. Треба истаћи да се у суботу у Хрватској одржавају и избори, па је сигурно и то један од разлога.

Божиновић је рекао како се одлука ЕУ о отварању границе према државама очекује током данашњег дана, а потврдио је да је на попису земаља с којима ЕУ, па тако и Хрватска, отвара границе и Србија за коју су прије пет дана, као и са БиХ, Сјеверном Македонијом и самопроглашеним Косовом, увели строже мјере на границама.

– Ми смо и као још увијек земља која предсједава били укључени у те разговоре. ЕУ има намјеру да се отвори према 15-ак држава, а међу њима су Србија и Црна Гора. Што се Хрватске тиче, ми ћемо на том попису имати и Босну и Херцеговину. Знате да смо имали увоз вируса протеклих дана из тих земаља, али он је био неколико пута већи из Србије него из БиХ – рекао је Божиновић за хрватску телевизију Н1.

При увођењу мјера прошле седмице је речено да се у Хрватској повећава број заражених, те да су за то „криви“ увезени случајеви вируса корона, али је истакнуто да ће се мјере ублажавати како тренд заражених у сусједних земљама буде опадао. Ипак, иако број заражених у БиХ и даље не опада драстично, Хрвати укидају мјере.

Данас се очекује и препорука Европске комисије у погледу отварања граница, у складу с епидемиолошком ситуацијом. Министар Радман је рекао да ће Хрватска поштовати те мјере када је у питању БиХ.

То значи да би БиХ опет могла да добије забрану слободног боравка на територији Хрватске, док транзит кроз ту земљу неће бити упитан.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here