Хотелијери у Српској на ивици егзистенције због пандемије : Помоћ Владе једина шанса да преживе љето

0
535
Попуњеност капацитета у хотелима у Републици Српској прошли мјесец била је свега седам одсто, због чега је ова дјелатност доведена на ивицу пропасти, а помоћ Владе РС једина је шанса хотелијерима да преживе љето и не ставе кључ у браву.

Закључено је то данас на састанку представника Привредне коморе РС и хотелијера у вези са проблемима које је пандемија вируса корона донијела овој грани привреде, међу којима су пад промета, отказивања резервација и драстично смањење броја долазака и ноћења.

Предсједник Подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да ових дана на адресу Владе Српске шаљу конкретан приједлог за спас хотелијера у Српској.

– Захтјев хотелијера је да Влада у наредном периоду прати ситуацију у овој бранши и приходе хотелијера те да им се на основу тога омогуће субвенције пореза и доприноса на минималну плату и у наредном периоду, односно да пакет мјера који су имали у априлу и мају буде обебјеђен и даље. Хотелијери не могу да задрже тренутни ниво запослености са овако малим бројем долазака и ноћења – рекао је Рачић, подсјетивши да је у сектору угоститељства и туризма запослено 14.000 радника.

Рачић је рекао да хотелијери траже и да Институт за јавно здравство РС донесе нове мјере за угоститеље, а у вези са бројем посјетилаца.

– Хотелијери сматрају да број посјетилаца треба бити дефинисан у складу са квадратуром објекта. Не може бити дозбољено до 50 гостију и неком малом кафићу ихотелу који има неколико стотина квадрата – рекао је Рачић.

Представници највећих бањалучких хотела који зјапе празни од марта кажу да неће још дуго опстати уколико им надлежни не прискоче у помоћ.

Директорица бањалучког хотела „Палас“ Мирослава Пијетловић каже да су, као и остали, средином марта били принуђени да затворе хотел.

– Имали смо дежурства али нисмо имали госте. У априлу није било ниједно ноћење, док је у мају попуњеност хотела била 0,5 одсто, да бисмо у јуну достигли неких десет одсто што уопште није довољно за рентабилност – рекла је Пијетловићева, додавши да хотел запошљава 15 радника, те да је до сада било промјена само у смислу нове систематизације радних мјеста. Нагласила је да заједно са Удружењем послодаваца угоститељства и туризма РС „Хореца“ траже помоћ Владе РС.

– Подржали смо апел Владе да задржимо запослене али нећемо овако издржати још дуго. С обзиром на то да се финансирамо из неких средстава која смо већ имали на рачуну, до краја године нећемо издржати. У случају да не буде помоћи Владе најизвјесније је затварање хотела – рекла је Пијетловићева.

Директор хотела „Босна“ Раденко Дамјановић рекао је да су без посла у том хотелу у протеклом периоду остали само они којима су истекли уговори.

– Уколико не добијемо помоћ доћи ћемо у ситуацију да запослене шаљемо на чекање, па чак и да отпуштамо раднике, а у најгорем случају да ставимо кључ у браву. Попуњеност хотелских капацитета није ни десет одсто – рекао је Дамјановић, нагласивши да хотелијери траже да им се смање трошкови струје, воде и разних такси, међу којима и накнада АМУС-у за музику, јер немају ни госте, а камоли музику.

Дамјановић је рекао да је посљедња плата запосленима у хотелу „Босна“ била априлска те да чекају исплату за мај.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here