Хор Филозофског факултета Пале – амбасадор културног живота Пала

0
1085

Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву основан је у новембру 2011. године као хорска секција Филозофског факултета, касније добија статус правог хора захваљујући своме ангажману и раду, а данас су чланови Асоцијације „Српски хорски савез“. О раду хора и његовим успјесима говори диригент Јелена Аничић, магистар соло пјевања.

Kолико чланова броји Хор Филозофског факултета?

Број чланова хора се током времена мијењао. Данас више можемо говорити о камерном саставу од прилике десетак чланова. На то је утицала чињеница да су чланови већином студенти који одлазе из Пала када заврше студије. Ситуација са корона вирусом негативно је утицала на рад хора. Као и све културно умјетничке организације доживили смо велику стагнацију и одлив чланова. Због тога нам је у циљу да у хор примимо што више чланова из Пала који би чинили окосницу хора.

Дакле, ријеч је о аматерском саставу?

Ријеч је о аматерком саставу чији су чланови средњошколци, студенти, професори… Сви заинтересовани могу да нам се јаве. Заинтересовани присуствују проби, а потом се утврђује да ли имају слуха и којем гласу припадају.

Гдје је до сада хор наступао?

Хор је за девет година постојања представио Пале и Филозофски факултет на преко 50 наступа. Били смо најискренији амбасадори једног дијела културног живота Факултета и Пала. Остварили смо сарадњу са Владом Републике Српске и Одбором за његовање и традицију народноослободилачких покрета и ратова. У организацији Владе више пута смо били окосница свечаних академија приређених у част обиљежавања најзначајнијих датума у српској новијој историји, те са поносом представили Републику Српску и Пале пред страним делегацијама. Неколико година сарађивали смо са Амбасадом НР Кине преко Катедре за кинески и енглески језик и књижевности. Остварили смо сарадњу са Педагошким факултетом и њиховим мушким хором из Приморска у Словенији. Имали смо част да их угостимо и приредимо величанствен концерт у Палама. Сарадњу смо остварили и са локалним заједницама у окружењу гдје смо учествовали на обиљежавањима најзначајнијих догађаја тих локалних заједница. Два пута смо учествовали на фестивалу „Дани Слоге“ у Сарајеву у организацији СПД Слога и Митрополије Дабробосанске. Том приликом нас је угостио лично митрополит Хризостом те благословио наш рад. Ту смо раме уз раме стали са чувеним хоровима из Српске и Србије представили Пале и Факултет. Са Студентским позориштем у Палама одрадили смо сјајан пројекат Кафана блуз, са КУД Младост Пале остварили сјајну сарадњу и били им гости на обиљежавању јубилеја. Незаборавна је и сарадња са рок групом Културни центар и концерт у КЦ Пале у Палама са њима. Милош Маловић, гитариста, више пута је наступао са хором и подржао нас, а такође и Дарко Мрдић, хармоникаш и Душан Мрдић на тапану. Отворили смо бројне научне скупове на Филозофском факултету, држали цјеловечерње концерте, а наши наступи су пренесени уживо. Свечана академија „Сјени Гаврила Принципа“, у организацији СПКД Просвјета Пале 2014. године такође је значајан наступ, затим свечана академија поводом дочека руске деледгације професора и студенара са универзитета у Вороњежу, 16. мај 2018. године.

Који су будући планови хора?

У будућности планирамо да усталимо и повећамо број чланова. Припремамо план за      опоравак наших активности које су стале усљед посљедица изазваних корона вирисом. Циљ је да нам се прикључи што већи број музикалних људи из Пала како бисмо могли да одговоримо свим позивима и понудама за наступе. Често због одсуства студената нисмо у могућности да испоштујемо по неки наступ. Радујемо се наредној години у којој планирамо да обиљежимо 10 година постојања. Потребна нам је већа финансијска подршка за рад и за униформе и за потенцијална путовања. Умјетници су најбољи амбасадори своје земље и свога града с тога подржите нас. Позивам све заинтересоване да се јаве на инстаграм профил и фејсбук профил Хора филозофског факултета Пале у Палама.

 

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here