Гориво у БиХ скупље и до 20 фенинга

0
710

Грађани Босне и Херцеговине од јутрос плаћају гориво скупље за скоро 20 фенинга и већ се крећу 1,75 КМ за дизел, те око 1.85 КМ за бензин, што је била цијена за литру горива на пумпама јутрос у Сарајеву, док у Републици Српској цијене за бензин иду и преко 2.15 КМ.

Ову информација је јуче најављена, након што су за Радиосарајево из Федералног министарства трговине потврдили да ће у сриједу доћи до корекције цијена горива на пумпама у ФБиХ.

– Било је и преко викенда промјена цијена за пет фенинга на неким бензинским пумпама. Што је и за очекивати јер је барел нафте поскупио на свјетском тржишту, а и у окружењу је цијена скочила – нагласили су у овом министарству.

Сличне цијене су од јутрос и у остатку Федерације БиХ, с тим да се компанија ХИФА може похвалити најмањим цијена горива. На њиховим пумпама широм Босне и Херцеговине цијена литре дизела је 1.66 КМ, а за литру бензина треба издвојити 1.75 КМ

– Ми јутрос нисмо извршили корекцију цијена горива, и даље смо најповољнији у БиХ – додали су из ове компаније.

До промјена цијена горива од јуче је дошло и у Републици Српској. На једној од пумпи у Бањалуци цијена литра дизела је била 1,55 КМ, док квалитетнији дизел кошта 1,65 КМ по литру.

Цијена литра бензина је такође 1,55 КМ, док квалитетнији бензин кошта 2,19 КМ по литру.

На другим пумпама цијене су сличне и варирају у висини од пет до 10 фенинга, па су тако у Бијељини цијене у просјеку ниже око 0,10 КМ.

У овом граду литра дизела кошта око 1,45 КМ, а иста цијена је бензина, док је цијена квалитетнијег дизела 1,67 КМ, а квалитетнији бензин кошта 2,15 КМ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here