Гордана Тадић о случају „Респиратори“ и оптужбама из СДА: Изетбеговић врши притисак на правосуђе и пријети

0
555
 Главни тужилац БиХ Гордана Тадић истакла је да је истрага у случају „Респиратори“ правна, а не политичка интервенција и оптужила лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића за директан притисак на Тужилаштво БиХ и њу.

Тадићева је нагласила да је у случају „Респиратори“ испитано више десетина свједока и да је јавност већ обавијештена о томе те утврдила да Тужилаштво ради „једнако према свима“.

Изетбеговић је јуче рекао да је хапшење премијера ФБиХ Фадила Новалића, кадра СДА у оквиру афере “Респиратори” „удар на Бошњаке“.

– Сигуран сам да никаквих доказа нема, да их неће ни бити, и да се ради о наставку удара на бошњачке прваке које је почело именовањем Гордане Тадић на позицију главне тужитељице Тужилаштва БиХ и подизањем низа оптужница против генерала Армије Републике БиХ – констатовао је Изетбеговић.

Тадићева каже да изјаву Бакира Изетбеговића доживљава као директан притисак.

– Не знам на основу чега је дошао до закључка да ја радим против Бошњака, то је директан притисак на рад правосуђа, на мене као главну тужитељицу и директно угрожавање мене и безбједности моје породице – изјавила је Тадићева у интервјуу за „Фаце ТВ“, непосредно након привођења Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите (ФЦУЗ) Фахрудина Солака и власника фирме „Сребрена малина“ Фикрета Хоџића у Тужилаштво БиХ.

Истакла је да су Изетбеговићеви наводи једна врста клевете.

– То је пријетња и притисак и жеља да неко други дође на мјесто главног тужииоца. Не знам тко би Изетбеговићу више одговарао – рекла је Тадићева. Додала је да се не осјећа безбједно у ФБиХ гдје је провела живот са цијелом својом породицом.

–  Не знам је ли то притисак да напустимо БиХ? Ја радим на основу чињеница и закона, на основу Устава. Тако ћу наставити. Ово је само један од предмета. Имамо 6.000 пријављених особа, а ово су само три особе. Овај предмет није требао бити толико изложен пажњи јавности. Увијек постоји пресумпција невиности без обзира колико имате доказ – истакла је Тадићева.

Респираторе је из Кине набавила Влада ФБиХ, односно ФЦУЗ преко фирме “ Сребрена малина“  за 10,5 милиона марака. Све је затим постало предметом истраге Тужилаштва БиХ, прво због тога што се поменута фирма бави производњом и прерадом малина, а у истрази која је услиједила је утврђено и да су респиратори неупотребљиви.

Она се осврнула на предмет и појаснила је процедуралне ствари не улазећи у сами меритум, јер како каже тим од три тужиоца ради на томе.

Напомиње да је Кантонално тужилаштво Сарајево испрва отворило истрагу, коју је преузело Тужилаштво БиХ.

– Након новинског чланка Агенција за истраге и заштиту (СИПА) је извршила провјере и утврђено је да је то надлежност Тужитељства БиХ и на томе ради тим тужилаца. То је била правна, а не политичка интервенција. У спису су била само четири папира. У медијима су се појавили иступи да смо требали преузети огромну документацију, али тужитељка из сарајевског тужитељства казала је да је отворила истрагу, да не би дошло до уништавања доказа. Ради се о основној документацији – устврдила је Тадић.

Она је додала да је одмах по преузимању предмета оформила тим од три тужиоца и они сада раде свој посао.

– Не могу говорити шта ће се даље дешавати. Не одлучујем да ли ће остати у притвору, то тужиоци одлучују, они дају приједлог. Не могу говорити о живом предмету, јер никакав акт према Суду није отишао. Не могу вам потврдити да ли је приједлог написан, јер то тужитељски тим ради – каже Тадић и додала да су новинари много помогли у раду Тужилаштва.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here