Гашић: Искористити природне потенцијале, повећати запосленост

0
606
Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је на представљању петогодишњег пројекта развоја одрживог туризма у БиХ да ће се настојати да се помогне опоравку туризма у Српској и БиХ да би се повећала запосленост и искористили природни потенцијали.

 

Гашићева је напоменула да су туристички ваучери у доба пандемије вируса корона дали вишеструку корист у очувању радних мјеста и опстанку привредних субјеката, уз напомену да је 500 људи остало без посла у области туризма.

На почетку вебинара, који организује Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у склопу покретања петогодишњег пројекта развоја одрживог туризма у БиХ, Гашићева је навела да се Влада Републике Српске показала као стабилан и поуздан парнер привреди Српске.

“У будућем периоду настојаћемо свим снагама помоћи опоравку туризма у Републици Српској и БиХ како би привредне субјекте повели на најбољи пут, допринијели повећању запослености и искористили природне потенцијале”, додала је Гашићева.

Гашић је истакла да упркос страховима које доноси вирус корона живот није и не смије да стане, те подсјетила да је од почетка пандемије, Влада Републике Српске предузела низ активности спашавајући сегмент туризма, али и укупан привредни живот.

Посебно је истакла мјере помоћи привредним субјектима у оквиру којих су уплаћивани порезе и доприносе да би им се помогло да остану и опстану у свом послу.

“Туристички ваучери су одличан пројекат. Према повратним инфомрацијама, заиста је помогао опстанку приврених субјеката. Имамо више од 28.000 издатих ваучера, 95 привредних субјеката који су се укључени у овај пројекат и више од 28 туристичких агенција преко којих је могуће уговорити аранжмане и реализовати на територији Републике Српске”, појаснила је Гашићева.

Она је напоменула и како је смањен број долазака туриста довео до пада прихова од боравишне таксе.

Федерални министар туризма и заштите животне средине Едита Ђапо најавила је доношење три закона у вези са сектором туризма и угоститељства у оквиру којих се примјењују најбоље свјетске праксе.

Она је подсјетила да је у протеклом пероду урађен тактички план развоја туризма што владама и приватном сектору помаже у трасирању пута, као и да су покренуте активности на изради стратегије развоја туризма Федерације БиХ.

Ђапо је нагласила да приватни сектор има важну улогу у развоју ове привредне гране, те да је покретач позитиних промјена у области туризма.

Она је захвалила Влади САД и УСАИД-у за брзу реакцију и помоћи на изради водича и протокола за путовања у вријеме пандемије.

Дводневни вебинар одржава се у склопу покретања петогодишњег пројекта УСАДИД-а развоју одрживог туризма у БиХ који је вриједан 20 милиона америчких долара.

Путем подстицања сарадње свих нивоа власти, привреде и локалних заједница, пројекат ће подржати опоравак туристичког сектора у БиХ од негативних утицаја пандемије вируса корона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here