FORUM BORACA SRPSKE – Dodik poručio borcima: Ostanite čuvari Srpske (Video)

0
648

Boračka organizacija Republike Srpske svečanim Forumom u Narodnoj skupštini Srpske, obilježila je 25 godina od osnivanja. Forumu, koji je održan pod sloganom „Čuvari prošlosti, borci za budućnost“ pristvovali su zvaničnici Republike Srpske i brojni gosti. Iz Boračke organizacije ističu da im je cilj stabilna Republika Srpska, kao i jedinstvo unutar organizacije, koja broji više od 140 hiljada članova.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Boračkoj organizaciji 25 godina postojanja i zahvalio na svemu što je ova organizacija uradili za unapređenje položaja boračkih kategorija. Dodik je poručio članovima BORS-a da ostanu čuvari Srpske.

– Slobode nema ako nema države. Zato smo mi formirali Republiku Srpsku – rekao je Dodik i dodao da su Srbi oduvijek bili slobodarski narod.

Predsjednik Srpske je rekao da mu je žao svake žrtve rata, ali da ga posebno bole srpske žrtve.

Dodik je ponovio da Srbi imaju dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku.

– Moramo da vodimo računa o Republici Srpskoj, jer je to naš nacionalni interes. Republika Srpska ima sva obilježja države – istakao je on i dodao da je Srpska oduvijek suočena sa centralističkim težnjama u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je svim borcima VRS na svemu što su uradili za očuvanje i opstanak Republike Srpske.

– Da nije bilo vas, ne bi bilo ni naroda, ni Republike – rekao je Ivanić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić čestitao je svim članovima BORS-a i pripadnicima MUP-a Srpske jubilej- 25 godina godina Boračke organizacije.

Savčić je podsjetio da je BORS osnovan prije 25 godina, te na značaj ove organizacije u očuvanju Republike Srpske.

On je naglasio da, čuvajući prošlost, njegujemo istinu i borimo se za budućnost, o čemu govori i slogan BORS-a „Čuvari prošlosti, borci za budućnost“.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je značaj uloge boraca u odbrani i očuvanju Srpske.

On je naglasio da Vlada vodi računa o boračkim kategorijama.

Dan Vigo Bergtun, predsjednik Svjetske federacije veterana, rekao je da je ova federacija najveća svjetska organizacija koja okuplja ratne veterane.

Bergtun je rekao da je jedna od misija Federacije „Ne ponovimo istoriju opet“.

– Imajte na umu da, ne samo borci, već svi mi imamo potrebu da se brinemo za one koji su se borili za nas. Ne zaboravimo civilne žrtve rata – rekao je on.

Povodom 25 godina BORS-a dodijeljena su priznanja zaslužnim institucijama i građanima.

Zlatna značka Boračke organizacije dodijeljena je Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku.

Za nemjerljiv doprinos u očuvanju tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata i podršku koju pruža u radu BORS-a, opštinskih i gradskih boračkih organizacija, Zlatna značka dodijeljena je našoj medijskoj kući.

Priznanja su dodijeljena i RiTE Ugljevik, opštinskoj upravi Lopare, tvornici obuće Bema, proti potpukovniku Vojislavu Čarkiću, Svjetskoj federaciji veterana, Specijalnoj bolnici Mlječanica, likovnom umjetniku Dragoljubu Dragi Miljkoviću, gradskoj upravi Grada Prijedora i Draženu Perendiji.

Cilj foruma, na kojem je više od 150 učesnika, je da se sagleda uloga vojske i policije, odnosno demobilisanih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, iz čije je borbe proistekla Republika Srpska.

Nakon svečanog Foruma, u Narodnoj skupštini Srpske održane su i dvije sesije o stradanju Srba na prostoru BiH. Boračkoj organizaciji Srpske čestitao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here