Федерација почиње да исплаћује дуг Српској: Прва рата у јулу, чист рачун до краја године

0
536

Федерација БиХ ће до краја године исплатити Српској 22,6 милиона КМ на основу поравнања расподјеле прихода од индиректних пореза за период од 2012. до краја 2019. године, а прва рата требало би да буде уплаћена већ идућег мјесеца.

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ усвојио је 18. марта појединачне одлуке о привременим поравнањима међу ентитетима од расподјеле индиректних пореза с јединственог рачуна за период од 2012. до краја прошле године. У Министарству финансија РС казали су да су са Министарством финансија ФБиХ 18. јуна усагласили план динамике извршења привремених поравнања прихода од индиректних пореза између ентитета, које износи око 22,6 милиона КМ у корист Српске.

– Прама усаглашеном плану динамике извршења поравнање треба да буде извршено у шест мјесечних рата по 3,76 милиона КМ на терет текућих прихода од индиректног опорезивања који припадају Федерацији БиХ преносом на рачуне Српске. Прва рата требало би да буде измирена у јулу – казали су у “Гласу Српске” Министарству финансија РС.

Сагласност на план динамике извршења привремених поравнања прихода од индиректних пореза између ентитета су потврдила оба ресорна министарства финансија и прослиједила га на извршење Управи за индиректно опорезивање.

У Министарству финансија ФБиХ рекли су да су након објављених одлука о поравнању са Министарством финансија РС покренули разговоре о питању динамике исплате разлике по свим поравнањима.

– Разлика поравнања ће бити исплаћена у шест једнаких ануитета и тај процес биће завршен 15. децембра ове године – казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија Федерације.

Српска ће добити новац јер је ФБиХ претходних година наплатила више средстава него што јој је припадало.

Министарка финансија РС Зора Видовић раније је изјавила да је Управни одбор УИО већ дуже покушавао да направи поравнање и амбијент да почне редовна примјена коефицијента за расподјелу индиректних пореза.

– Разговарали смо и о томе да у наредном периоду сваки пут гласамо за коефицијент који буде израчунат. У том случају неће бити тих разлика ни потребе за поравнањем. Након сваке четири године УО затражи ревизију која ревидира претходни период и у УИО и нађе евентуалне разлике ако је Управа негдје погријешила у израчунатом коефицијенту. Онда се иде на коначно поравнање – додала је Видовићева.

Нагласила је и да никада до сада та ревизија није била ангажована.

– То треба засигурно урадити. Ми ћемо затражити у наредном периоду да буде ангажована ревизија и да овај протекли период ревидира и онда направимо коначно поравнање – нагласила је Видовићева.

Коефицијенти јул – септембар

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање УИО усвојио је јуче одлуку о привременим коефицијентима расподјеле новца са Јединственог рачуна за ентитете и Брчко дистрикт за период јул – септембар. Према тој одлуци ФБиХ припада 61,90 одсто, Српској 34,55 одсто, а Брчко дистрикту БиХ 3,55 одсто новца.

Управни одбор разматрао је и преднацрте Закона о акцизама у БиХ те закона о УИО и начелно дао подршку за измјене и допуне у овој области.

Управни одбор УИО доставио је и одговор Парламенту БиХ која се, такође, треба изјаснити о измјенама Закона о акцизама с краја 2018. године, чиме се уводи трогодишњи мораторијум на акцизе за дуван и цигарете, односно за специфичну и минималну акцизу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here