Фарме ојачале крила живинарству

0
613
 Производња јаја за узгој бројлера расте из године у годину па је тако у Републици Српској, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, лани излежено око 42 милиона пилића, што је за пет одсто више у односу на годину раније.

 

Најбољи примјер за то је фирма “Пиле-фарм” из Српца у којој обим посла расте за 50 одсто, односно производња оплођених јаја за узгој бројлера је повећана са 2,75 милиона на 4,25 милиона, а све захваљујући подршци “Фарма два” пројекта, који спроводе Шведска и УСАИД.

Директорица “Пиле-фарма” Весна Вукадиновић рекла је да је фирма специјализована за производњу оплођених јаја бројлера и да су у прошлој години произвели четири милиона оплођених јаја и припремили фарму за долазак новог родитељског јата за ову годину.

– У овој години сигурно ћемо испунити наш циљ од 4,25 милиона јаја, ту нема сумње. Знамо да смо дио већег ланца вриједности и надам се да ће цијели перадарски сектор у БиХ наставити да ради са добрим пословним резултатима – објаснила је Вукадиновићева.

Додала је да ова фирма има уговор са компанијом “Перутнина Птуј”, која им даје родитељско јато и храну за животиње те пружа ветеринарске услуге. Она је подсјетила да је њихова годишња производња оплођених јаја у 2018. години досегнула 2,75 милиона, те да су имали три фарме са укупно 20.000 кокошака у породичном јату.

– Дошли смо до горње границе производње, али потражња за оплођеним јајима је и даље расла, због чега смо и морали да се ширимо. Са припремама за изградњу додатне фарме која би примила додатних 10.000 кокошака, чиме би се производња повећала за 50 одсто, кренули смо корак по корак – рекла је Вукадиновићева.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић истакао је да компаније које се баве товом бројлера све више улажу и у матична јаја.

– У посљедње двије године на домаћем тржишту се осјећа загушеност. Због тога смо прошле године покренули иницијативу да се стварају услови и за извоз, између осталог, расплодних јаја тешке линије, јер их има довољно за све – казао је Миличић и додао да и даље чекају одговор надлежних, те да неће одустати од тога.

Улагања

Према ријечима Весне Вукадиновић, “Пиле-фарм” је у 2018. години имао три фарме са укупно 20.000 кокошака у породичном јату, а годишња производња оплођених јаја достигла је 2,75 милиона, због чега су морали да се проширују.

“Фарма два” пројекту обратили су се 2019. године са захтјевом за додјелу бесповратних средстава. “Пиле-фарм” је изградио нову зграду, а пројекат “Фарма два” им је помогао у набавци дијела опреме потребне за правилно функционисање фарме, укључујући систем за хлађење и вентилацију.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here