Европска комисија: Смањити путовања, али не затварати границе унутар ЕУ

0
462
Европска комисија позвала је данас земље чланице да појачају координацију и информисање грађана кад је ријеч о мјерама које се уводе у циљу заустављања ширења Ковида – 19, али и подсјетила на своје препоруке о незатварању унутрашњих граница ЕУ.

– Препоручено је да се лимитирају сва неесенцијална путавања, колико год је то могуће, али и да се одржи, колико је могуће, есенцијални проток радника и робе – каже портапарол ЕК Кристијан Виганд.

Поводом одлуке Данске да ограничи улазак грађана ЕУ у земљу, како би зауставила ново ширење вируса корона, у Бриселу кажу да не желе да коментаришу индивидуалне одлуке земља чланица када је ријеч о мјерама за заштиту здравља, али наглашавају да прате ситуацију и позивају на појачану координацију на нивоу ЕУ.

– Физичка дистанца и самодисциплина настављају да буду неопходне све док вакцинација не узме маха. Европски центар за контролу и превенцију болести препоручује грађанима да смање активности као што су путовања и социјални контакти – каже Виганд.

Виганд додаје да, истовремено, грађани од земља чланица ЕУ очекују више кооординације и правовремених информација када је ријеч о мјерама које се односе на слободу кретања.

Путовање унутар граница ЕУ тренутно је дозвољено, али се мјере обавезног тестирања и карантина по уласку у земљу разликују од државе до државе.

Поред Данске, које је у петак најавила мјере затварања граница, и белгијски медицински стручњаци током викенда позвали су на хитно затварање граница као би се избјегао нови талас Ковида – 19.

У Белгији се тренутно врше системастки прегледи путника код организованих форми транспорта, као што су аеродром и жељезничке станице, док су на друмовима присутне тек спорадичне контроле.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here