ЕУ планира додатне мjере на границама

0
820
Европска комсија је у ситуацији ширења нових сојева вируса корона и великог броја нових инфекција позвала да се избјегавају и „снажно обесхрабре“ сва путовања која нису неопходна. 

У Бриселу су данас затражене додатне мјере на границама како унутар ЕУ тако и на спољним границама у циљу заустављња ширења вируса.

– Тестирање ће бити обавезно за све путнике који улазе у ЕУ, укључујући и оне који су на тзв. битним путовањима. PCR тест за улазак у ЕУ мора бити стар највише 72 сата – каже комесарка за унутрашња питања Илва Јохансон.

Она наводи да се додатна правила, укључујући самоизолацију, карантин и праћење контаката до 14 дана, морају примjенити на путнике који долазе из трећих земља, у којиме је приметна циркулација нових сојева вируса.

За грађане ЕУ и носиоце боравишних дозвола тестирање ће бити омогућено при доласку, а формулар о локацији путника би требало да постане универзалан и обавезан.

Предлог Комисије укључује додавање „тамноцрвене боје“ на постојећу епдемиолошку мапу Европског центра за превенцију и контролу болести за области гјде је присутан висок ниво инфекција, делимично изазван новим сојевима вируса.

– Подржавамо одлуку земља чланица да путници из других земља чланица не треба да буду одбијени на границама. Као рестрикције могу се примјењивати карантин и тестови пре или након доласка. За доласке из тамно црвених подручја важиће стриктније мјере – изјавио је европски комесар за првосуђе Дидијер Рејндерс.

У Комсији наводе да ће бити изузетака који ће се односити на грађане који прелазе границе унутар земља чланица како би ишли на посао, у школу или се бринули о члановима породицама.

Грађани који због обавезних путовања долазе из тамно црвених зона морали би, према предлогу Комисје, да ураде тест пре доласка и да буду у карантину, уколико то нема диспоропрционални утицај на њихово есенцијално путовање.

У Европској комисији закључују да је циљ ових мера да се заштите грађани и јединствено ЕУ тржиште, укључујући и испоруку вакцина.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here