EU i Britanija razočarane odlukom SAD, Izrael je pozdravlja

0
584

SAD su saopštile da se povlače iz Savjeta UN za ljudska prava. Ta odluka naišla je na neodobravanje u Evropskoj uniji, kao i u Velikoj Britaniji, dok je šef UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein izrazio zaprepašćenje. Izrael ovu odluku pozdravlja.

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein izrazio je zaprepašćenje zbog odluke SAD da se povuku iz Savjeta UN za ljudska prava, navodeći da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svijetu.

Odluka SAD, koju je saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, je „razočaravajuća, iako zapravo nije iznenađujuća“, naveo je El Husein na Tviteru, prenosi Rojters.

Reagovala je i Evropska unija saopštenjem da odluka administracije Donalda Trampa „rizikuje da potkopa ulogu SAD kao pobornika i podržavaoca demokratije na svjetskoj sceni“.

U saopštenju EU se navodi da su SAD „uvek bile u pročelju“ zaštite ljudskih prava i „snažan partner“ evropskog bloka u Savjetu. Unija poručuje da deli cilj da se Savjet učini efikasnijim.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz Savjeta UN za ljudska prava „za žaljenje“ i, istovremeno, poručio da podrška Britanije Savjetu ostaje neuzdrmana.

Stalna misija Rusije u UN je saopštila da bi SAD želele da Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava pretvore u instrument za promovisanje sopstvenih interesa i kažnjavanje onih koji se ne slažu sa Vašingtonom.

Sa druge strane, kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua pozdravio je kao „hrabru“ odluku administracije američkog predsednika.

„Pokazalo se da je Savjet pristrasna, neprijateljska i antiizraelska organizacija koja je izneverila svoju misiju zaštite ljudskih prava“, zaključuje se u saopštenju.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here