ЕУ биљежи најтежи економски пад од Другог свјетског рата

0
580
 Европска комисија прогнозира да ће у другом кварталу ове године економија ЕУ доживјети најтежи пад од Другог свјетског рата.

Предвиђа се да ће се БДП Еврозоне смањити за 8,7 процената ове године, а порасти за 6,1 у 2021. години. Када је у питању ЕУ 27, очекивани пад БДП у 2020. години је 8,3, а раст 5, 8 процената у наредној години.

Европски комесар задужен за економију Паоло Ђентилони представљајући лјетњу економску прогнозу Европске комисије оцјењује је да је пандемија ЦОВИД19 погодила европску економију више него што је било очекивано.

Ђентилони додаје да је пут ка привредном опоравку у Европи , али и цијелом свету, и даље несигуран првенствено због нових жаришта инфекције које затхјевају поновно увођење ванредних мјера и мјера затварања.

“Реални глобални БДП ван ЕУ очекује пад од више од 3 процента у првом кварталу ове године док ће други кавартал бити много тежи на глобалном нивоу јер је већина земља тада увела мјере затварања”, каже Ђентилони.

У Европској комисији наводе да су извјесна побољшање у економским активностима већ је примјећена крајем јуна и почетком јула.

Истовремно оцјењује се да су примјетне разлике међу земљама чланицама када је ријеч о економском паду, али и опоравку.

“Све земље чланице ће имати пад у економији и опоравак у 2021. године, али и постоје велике разлике између рецесија и опоравка међу чланицама што је засновано на различитим економски структурама и послједицама пандемије”, наводи Ђентилони.

Значајан економски пад у 2020. години очекиван је за Француску, Италију и Шпанију, док се мањи предвиђа за Њемачку, Холандију и Пољску.

Очекује се да ће Нјемачка у овој години забежити пад БДП од 6,3 процента, а да се у 2021. години очекује опоравак нјемачке привреде за 5,3 процента

Истовремено, Комисија предвиђа пад француске економије 10,6 процената БДП, а затим и раст 7, 6 процената у 2021. години.

За Италију је очекиван пад БДП 11,2 процента у 2020 и раст од 6,1 у 2021. години.

У Бриселу очекују да ће инфлација у чланицама Еврозоне остати релативно ниска ове године (0,3 процента), а да ће се мало повећати 2021. године (1,1 проценат).

Када је ријеч о тржишту рада, у Европској комисији наводе да се значајно мањи број радних часова током трајања пандемије није претворио у велики број незапослених у ЕУ.

“Повећање броја незапослених је, за сада, релативно мало у односу на снажни пад економских активности што разликује ЕУ од остатка свијета, посебно САД”, наглашено је у Европској комисији.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here