Др Драган Ђокановић: Двотрећинска већина у Народној скупштини гарант је сигурности Републике Српске

0
431

„Познато је да Српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик није желио да да свој пристанак за именовање новог њемачког амбасадора у БиХ. Познато је и то да се позвао на заштиту виталних интереса Републике Српске и затражио помоћ и подршку Народне скупштине Републике Српске…

Међутим, одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске и све оно што ће се дешавати на релацији пркосници – поданици није тема моје јутрошње објаве.

Поштоване сестре и драга браћо, није Њемачка случајно одабрала предизборно вријеме у Босни и Херцеговини за слање свог новог амбасадора у ову земљу. Знали су Нијемци да Милорад Додик неће подржати њиховог амбасадора и да ће тим чином покушати да ојача своју позицију уочи избора.
А зашто су то, ипак, урадили?
Да покажу Русији да ни Милорад Додик, којег у Њемачкој ( у САД и ЕУ, такође) доживљавају као руског човјека, није више у стању да обезбиједи двотрећинску већину у Народној скупштини Републике Српске за своје (како они сматрају) проруске политичке потезе, а поготово то у предстојеће четири године неће моћи да уради Жељка Цвијановић, његова насљедница у Предсједништву БиХ. Значи, Њемачка, ЕУ и САД, на примјеру именовања новог њемачког амбасадора у БиХ, доказују Русији да оне под својом контролом држе довољно српских политичких странака и да Русија, без обзира на свој утицај у Републици Српској, неће моћи да заустави НАТО пут БиХ.
Управо је због тога та цијела ујудурма око именовања новог амбасадора Њемачке у БиХ.

Дакле, поштоване сестре и драга браћо, приближавамо се изборима и тренутку у којем нећемо само бирати између Цвијановићеве и Шаровића, између Додика и Тривићеве, између владајуће коалиције и коалиције која жели на власт – него ћемо одлучивати и о много других важних питања која долазе на дневни ред, а тичу се нас, Републике Српске и будућих генерација.
Притом, на једну истину никада не бисмо смјели да заборавимо, а она гласи: Постојање чврсте двотрећинске већине у Народној скупштини Републике Српске гарант је сигурности Републике Српске.“

(Доктор Драган Ђокановић, 07. 09. 2022)

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here