Djeca sa Kosova i Metohije stigla na Pale

0
707

Oko 50 djece iz opštine Štrpci, sa Kosova i Metohije stiglo je danas na Pale u sedmodnevnu posjetu svojim vršnjacima.
Načelnik opštine Pale Boško Jugović dočekao je djecu ispred Crkve Uspenja Presvete Bogorodice, te naveo da opština već drugu godinu aktivno učestvuje u projektu „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

„Odlučili smo se da ponovo primimo djecu iz Štrpca zbog posebnih uspomena od prošle godine. Zahvalio bih se roditeljima i direktorima osnovnih škola `Srbija` i `Pale`, kao i svim građanima koji će biti domaćini ovoj djeci sedam dana“, ističe Jugović i dodaje da će opština obezbijediti prevoz i sva materijalna sredstva koja budu neophodna djeci tokom boravka.

On je ocijenio da je ovo humana i lijepa priča.

Bojan Brčkalo rekao je da je emotivno vezan za Kosovo i Metohiju, tako da je ove godine uzeo petero djece kojima će priuštiti malo više slobode kretanja nego što imaju kod kuće.

„Plan mi je da djeca obiđu ljepote Republike Srpske i žao mi je što ova ideja nije prije zaživjela. Bolje ikad nego nikad“, navodi Brčkalo.

Direktor Osnovne škole „Šarski odred“ iz Štrpca Čedomir Nikolić istakao je da mu je drago što su ponovo gosti na Palama, jer je postojalo veliko interesovanje djece da ponovo dođu.

Nikolić je rekao da je stiglo 46 djece sa četiri nastavnika, te se zahvalio načelniku Jugoviću i direktorima škola koji su se potrudili da ponovo ugoste djecu i što daju svoju punu podršku.

Andrijana Zdravković iz Štrpca kaže da je dugi put na Palama, i da joj je prvi put bilo prelijepo, a voljela bi doći i sljedeće godine.

U Republiku Srpsku danas je stiglo oko 900 djece, u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima Kosmeta, a centralni doček bio je u Andrićgradu.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here