Домаћинство се вратило у учионице

0
635
Кулинарство и здрава исхрана, култура становања, рециклирање, калиграфија, те технике кројења и шивења само су неке од тема које ученици четвртог, петог и шестог разреда у школама широм Републике Српске изучавају у оквиру факултативне наставе.

 

Уз иновиране наставне планове и програме, те дигитализацију појединих уџбеника за основце, реформом основног васпитања и образовања, у учионице се кроз програме факултативне наставе вратило традиционално домаћинство, које су у оквиру обавезне наставе савладавали наши родитељи. Осим тога, ту су и програм мали програмери, те калиграфија. Иако се пандемија вируса корона испријечила на путу ђацима и наставницима који нису у могућности да потпуно реализују факултативну наставу, интересовање основаца је велико.

Руководилац експертског тима за реформу предшколског, основног и средњег образовања у Републичком педагошком заводу Нина Нинковић појашњава да је ријеч о програмима који нису надоградња редовних наставних програма, попут додатне наставе, те нису обавезни за све ђаке.

– Замишљено је да се реализују са ученицима различитих разреда, али у оквиру једне тријаде, а у овом случају ријеч је о ђацима четвртог, петог и шестог разреда, с обзиром на то да баш у том узрасту дјеца треба да шире и развијају своја интересовања – рекла је Нинковићева за “Глас Српске”.

Програми су, додаје она, осмишљени тако да би истовремено требало да их изучавају ученици различитих разреда, што даје квалитативни допринос реализацији програма, јер ђаци различитог узраста и способности, али истог интересовања, изучавају одређене садржаје, уче једни од других, подучавају се међусобно, истражују и имају различита искуства.

Нинковићева наглашава да основци највеће интересовање показују за програм домаћинство један, у оквиру којег изучавају културу становања, рециклирање, те кулинарство и здраву исхрану, али и за калиграфију, те технике кројења и шивења у оквиру домаћинства два.

– Због епидемиолошке ситуације за сада није могуће мијешање ученика из различитих разреда, па се у складу с тим ове теме изучавају у школама гдје већа група ученика из једног одјељења искаже интересовање за то – појаснила је Нинковићева.

Прве кораке када је ријеч о учењу и савладавању нових вјештина малишани направе већ у вртићима, који нису само установе за чување дјеце. А да би што спремнији крочили у учионице, Српска је Акционим планом за промјене у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања предвидјела и иновирање програма за предшколце. Наиме, програм предшколског васпитања и образовања из 2007. године настоји се иновирати у смислу да исходи буду прецизније дефинисани, како би се обезбиједиле што квалитетније развојне промјене код дјеце.

– Није важно да васпитач само обради тему коју је планирао, већ и како се то одражава на дијете, а у предшколским установама то су игролике активности. Све је засновано на игри, а овом реформом смо жељели да све буде усмјерено на дијете – нагласила је Нинковићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here