Документарац о страдању у Аушвицу отвара 14. “Први кадар”

0
651
Премијером документарног филма “Путовање” аутора Александре Митрић Штифанић, у понедјељак, 9. новембра, у Културном центру Источно Ново Сарајево биће свечано отворен 14. Међународни филмски фестивал “Први кадар”.

 

”На Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма емотивном причом о дванаестогодишњем дјечаку који се суочава са прошлошћу своје прабаке, која је преживјела Аушвиц, на симболичан начин се одаје почаст за храброст, идеале и непрестану борбу за слободу човјечанства”, рекла је данас Срни Штифанићева, која је и умјетнички директор и селектор “Првог кадра 2020”.

Она је истакла да су ово филмско остварење подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србије.

Премијери овог јединственог документарног остварења, која је заказана за 19.00 часова, требало би да присуствују главни протагониста филма и дио ауторске екипе.

”На свечаној церемонији отварања фестивала биће уручено фестивалско признање Лик кнеза Павла за допринос развоју и унапређењу кинематографије у региону. Ове године, према одлуци Савјета фестивала, признање ће бити уручено Академији уметности Београд, поводом 25 година Академије”, најавила је Штифанићева.

Према њеним ријечима, овогодишњи фестивал биће одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом “Фестивал без маске!”.Штифанићева је нагласила да мото фестивала подсјећа на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Она је открила да ће се у пет фестивалских селекција такмичити 30 филмских остварења документарног и кратког играног филма, које ће оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић, предсједник жирија, и чланови професор Јована Николић, продуцент, и Дејан Дабић, филмски критичар.У оквиру едукативног програма Фестивала биће одржана Филмска школа “Првог кадра” са Радионицом анимираног филма, док-мастер клас предавањима и пројекцијом значајних анимираних и документарних филмова.

У пратећем програму фестивала биће одржан дјечији филмски програм “Кидс фест”, промоција књиге “Пишчево путовање – митска структура за писце!” Кристофера Воглера, у издању Филмског центра Србије, специјалне пројекције и програм играних филмова на Првом кадру, у оквиру ког ће премијерно у Републици Српској и БиХ бити приказан најновији филм Дарка Бајића “Име народа”.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а Фестивал суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.Пријатељ фестивала је КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево.Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here