Документарац о 500 година Горажданске штампарије – значајан пројекат

0
144

Кинотека Републике Српске је у ову годину ушла са амбициозним плановима, а један од значајнијих је снимање играно-документарног филма о 500 година Горажданске штампарије, чији се почетак очекује у фебруару, рекао је Срни директор ове установе Сњежан Лаловић.

Лаловић је појаснио да се филм ради у копродукцији са Радио-телевизијом Репубике Српске, те да је ријеч о остварењу чија се релизација дуго очекује.

“Одабрали смо екипу и очекујемо да би снимање могло почети у првој половини фебруара, те се надамо и подршци републичких институција да бисмо пројекат успјешно довели до краја у предвиђеном року”, рекао је Лаловић.

Он је истакао значај улагања у домаћу продукцију филмова, како би будуће генерације на филмском платну могле да виде дио културне тековине и идентитета народа који данас живи на овим просторима.

“Циљ рада Кинотеке је сакупљање и чување филмске грађе и свега онога што је у вези са филмом, као што су плакати, публикације, књиге, али и популаризација филма, али не комерцијалних филмова, који су високобуџетни, него свјетских филмова који су заиста обиљежили филмску умјетност”, рекао је Лаловић.

Он је додао да су у редовном програму планиране и филмотеке једном мјесечно на Палама, током којих се у оквиру тродневних програма јавност подсјећа на значајна имена редитеља, глумаца и велика филмска остварења.

“На великом филмском платну приказују се култни догађаји и филмови из шетдесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека, а циљ нам је да са тим филмовима посјетимо све општине и градове у Српској”, рекао је Лаловић.

Он је изразио задовољство резултатима рада Кинотеке у прошлој години, те навео да је прикупљена значајна филмска грађа.

“Задовољни смо јер је највише те грађе стигло из Републике Српске. Циљ нам је да сачувамо нашу продукцију и да је објединимо на једном мјесту, те представимо публици”, истакао је Лаловић.

Он је навео да је Кинотека добила и одређени број филмова из Србије, Кине, те изразио задовољство да се фонд архива Кинотеке из године у годину повећава.

Према његовим ријечима, Кинотека тренутно има више од 3.000 филмова, међу којима је највише документарних.

Лаловић је подсјетио и да је Кинотека Српске са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци потписала Меморандум о сарадњи, у оквиру којег ће у фебруару бити расписан конкурс за три најбоља сценарија студената завршних година Академије.

“Материјално ћемо помоћи снимање филмова за та сценарија, а филмови ће бити приказани у оквиру Филмског кампуса, који организујемо у октобру десету годину за редом. На кампусу се појављују значајна имена из свијета филма, учесницима се нуде разноврсне радионице, те атрактивна предавања и приказ занимљивих филмова”, рекао је Лаловић.

Он је напомено да је у плану и дигитализација одређених филмских остварења из фонда Кинотеке, што има велики значај за чување филмова од пропадања, а за коју су неопходна већа финансијска средства.

Лаловић је изразио наду да ће се наћи начин да се ријеши проблем простора Кинотеке, у оквиру које постоји и респектабилан музеј, са вриједним и ријетким експонатима.

“Потребно је наћи приступачан простор за посјетиоце у којем ћемо смјестити и музејске експонате, међу којима има и оних који се ријетко још негдје могу наћи, што има и велики историјски, али и едукативан значај”, нагласио је Лаловић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

3 × two =