Доктор Благојевић: Тренутна епидемиолошка ситуација није забрињавајућа

0
785

У Палама је за 134 дана, колико траје епидемија, укупно евидентирано 59 особа позитивних на вирус корона, што је само опомена грађанима на опрез, али никако није забрињавајуће, рекао је за „Паљанске новости“ помоћник директора Дома здравља „Пале“ за медицинска питања др Предраг Благојевић.

Према његовим ријечима, у пет општина града Источно Сарајево од почетка епидемије забиљежено је укупно 177 случајева вируса корона, док у општини Источни Стари Град до сада није забиљежен ниједан случај заразе овим вирусом.

„Додао бих да понекад постоји слабија комуникација између здравствених установа: Института, болнице и домова здравља, па бих рекао да је могуће да од почетка епидемије имамо укупно око 190 заражених. Људи би требало да схвате да епидемија у Репблици Српској траје 134 дана, тако да овај укупан број позитивних на вирус корона није експлозија обољелих и није алармантан. Тако имамо у цијелој Босни и Херцеговини 230 умрлих од укупно 3.600.000 становника. Такође, раздвојио бих појмове `COVID` и `корона`, јер је COVID болест –  обољење, неко може бити позитиван на вирус корона, а да нема болест. Дакле, може бити асимптоматски случај, али ипак позитиван на вирус корона“, истакао је др Благојевић.

Он је додао да је нови талас вируса корона, који је почео 10. јуна, посљедица слободе кретања, због чега се вирус брже шири.

„Вирус није нестао, он се шири и због тога имамо оволики број обољелих, али карантин није могао трајати дуго, јер би то довело до економске пропасти. На основу нашег искуства, можемо да кажемо да је нови талас једна нова подврста вируса корона, а, на основу анализе садашње заразности вируса и његове вируленције у односу на почетак, мислим да је овај вирус дошао из Србије преко људи који путују. Он јесте заразнији, али није патогенији, не изазива теже клиничке слике“, наводи др Благојевић.

Од првог случаја вируса корона у Палама, три доктора паљанског Дома здравља узели су више од 300 узорака: др Благојевић, др Тановић и докторица Драгаш, док су прије седам дана у ову процедуру укључени и доктори породичне медицине.

Доктор Благојевић нагласио је да здравствени систем у Српској није преоптерећен, јер су до 10. јуна болнице у Источном Сарајеву, Фочи, Зворнику и Требињу лијечиле до 10 пацијената обољелих од овога вируса.

Када је ријеч о кућној изолацији лица код којих је потврђен вирус корона, др Благојевић истиче да су, укидањем ванредног стања у Српској, престале да важе и методе које би обавезале позитивна лица да се слободно крећу.

„Укидањем ванредног стања, слобода грађанина је загарантована. На многе ствари ми не можемо да натјерамо човјека, као што човјека обољелог од упале плућа, стрептокок пнеумоније, не можемо натјерати да остане у кући, а и он може да зарази некога. До сада то нисмо радили, тако и сада, ми немамо моћ да збранимо некоме да се креће. Људи имају Уставом загарантована права, ми једино можемо да апелујемо на њихов здрав разум да се не крећу и да мирују у изолацији“, истакао је др Балагојевић.

Када је ријеч о поштивању препоручених заштитних мјера, др Благојевић је нагласио да је неопходно носити маску у затвореном простору, те на отвореном уколико нисте у прилици држати одстојање од друге особе намјање један метар.

„Што се тиче заштитиних мјера, показало се да рукавице нису потребне, а моје мишљене је и да на отвореном маске нису потребне, изузев ако људи морају да долазе у блиски контакт. Уколико неко ради, па је у том послу стално у контакту са одређеним бројем других људи, а не може да направи размак од метар, тај нека носи маску. У супротном, када се шета, нема додира, нема руковања, маска није неопходна, али у сваком затвореном простору маске би биле пожељне“, истакао је доктор Благојевић.

У претходних 24 часа, у Палама је евидентирано осам нових случајева вируса корона, укупно има 29 активних случајева, а три особе налазе се на болничком лијечењу у ЈЗУ Болници „Србија“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here