Додик: Више нема назад!

0
463

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је данас да су Срби и Република Српска у ситуацији у којој више нема назад и да почињу са реализацијом плана враћања одузетих надлежности.

„Радимо на томе да Републици Српској вратимо овлашћења која су јој одузета. Ово је разоткривнаје насиља које је чињено према Републици Српској. Разоткривање високих представника и Уставног суда БиХ. На сједници скупштине ћемо разматрати цјеловит план који иде за тим да се одбије свако антиуставно дјеловање. Одбацујемо могућност да се законима мијења Устав“, рекао је Додик.

„У нашем плану није разбијање територијалног интегритета БиХ, него враћање суверенитета Републике Српске који јој је међународно гарантован кроз Дејтонски споразум“, рекао је Додик и додао да се институције Републике Српске овим питањем баве најмање 10 година.

Додик је поручио да људи у Републици Српској треба да разумију ово ситуацију. Уколико Уставни суд настави доносити одлуке и ако им се нико не супротстави, сутра могу донијети одлуку о укидању Републике Српске.

„Наша процјена је да од овог тренутка нема назад. Трудим се и данас овдје да не кажем ништа лоше о дјеловању опозиционих партија. Добро би било да дјелујемо заједно. Опозиција је због отимања шума тражила посебну сједницу НСРС. И без њих би то ми тражили, али добро је да дјелујемо заједно“, рекао је Додик.

Лидер СНДС-а је објаснио да план дјеловања подразумјева повлачење сагласности са три овласти. То је војска. суд и тужилаштво и УИО.

Он је истакао да ситуација у којој је Република Српска дала сагласност за стварање ОС БиХ је била чиста тортура у којој је многима пријећено и многи су остајали без посла.

„У оквиру тог програма, прогласићемо ништавним законе о Суду и Тужилаштву БиХ, забранити њихове активности. То ћемо урадити са СИПА-ом, ОБА-ом, обавјештајну службу ћемо формирати одмах након доношења одлука. Ово ништа није радикално, ово је само јачање устава и дејтонске позиције Републике Српске“, рекао је Додик и поручио да све тезе о томе како неко гради БиХ се своди само на централизацију која одговара Бошњацима, а не одговара Србима и Хрватима.

„Те ствари морају бити јасне овом народу. Ово је задњи тренутак да се вратимо кући и да Република Српска врати све што јој је отето. О овоме смо причали са неким важним пријатељима који су се сложили да нешто треба учинити“, рекао је Додик.

Додик је нагласио колику штету Републици Српској наноси Бисера Турковић кроз своје дјеловање, као и министар одбране у Савјету министара.

Основна политика СДА је да овлада судовима како би се обрачунавали са Србима, у таквој земљи нећемо да живимо, поручио је Додик.

Лидер СНСД-а је још једном осудио потез министра одбране да укине војну вјежбу са Србијом, на шта није имао право.

„Немамо више права да то допуштамо. Били би наивни када би то прихватили“, поручио је Додик.

Он је коментарисао и могућу пријетњу ратом, коју је одбацио као могућност и позвао међународну заједну да те механизме одузме свима у БиХ.

„Вјерујемо да муслимани могу нешто паравојно да учине. Република Српска неће да ратује, осим ако буде нападнута. Наша опција није да ратујемо, позивам међународну заједницу да у БиХ забрани свима употребу било каквих оружаних манифестација. То је нешто што је разумно. Да би се употријебила војска БиХ потребна је сагласност предсједништва, коју неће имати. И не вјерујем да ће било који Хрват у војсци пристати на то да напада Републику Српску“, рекао је Додик.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

10 − 6 =