Додик указао на значај очувања српског идентитета

0
553

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је свима који су иницирали и помогли изградњу биста четворице српских великана у бијељинском Градском парку, те указао на значај очувања српског идентитета на овим просторима.

„Они су обиљежили једно вријеме, један идентитет“, рекао је Додик, који данас присуствује слави града Бијељина – Светом Пантелејмону.

Он је напоменуо да се Срби данас, као и кроз историју, боре за идентитет, писмо, језик, за вриједност СПЦ нападнуте у Црној Гори и другдје у региону.

„Боримо се да очувамо право на себе, за наше постојање на овим просторима и зато је важно на овакав начин обиљежавати великане наше историје управо што ћемо побиједити само на један начин, а то је ако генерацијама које долазе успијемо пренијети те вриједности“, истакао је Додик.

Додик је захвалио свим дародавцима биста, Градској управи, али и академику Матији Бећковићу који је издвојио вријеме да присуствује слави града Бијељина.

Он је и у своје и у име Републике Српске захвалио свима који су имали снаге и воље да на овај начин помогну српски народ, те изразио увјерење да ће се на овом мјесту наћи још српских великана.

Додик је овом приликом честитао славу града, те поновио како Бијељина, као други по величини град у Републици Српској, заслужује сваку помоћ.

„Наставићемо да радимо своје послове. Прије неколико дана овдје смо имали важан састанак. Овдје ће бити много важних инвестиција“, поновио је Додик.

Бећковић: Градски парк је нови Калемегдан – храм части српског народа

Књижевник Матија Бећковић истакао је да је Градски парк у Бијељини нови Калемегдан, који је храм части српског народа.
„Желим да и овај градски парк у Бијељини буде такав храм. Дуго је чекао, али је славно започео“, нагласио је Бећковић.

Он је пожелио да се четворици српских великана Иви Андрићу, Николи Тесли, Михаилу Пупину и Јовану Дучићу, чије су бисте данас откривене у Градском парку у Бијељини, придруже сви други великани и нека се нови Калемегдан роди у Бијељини.

„Као што је, послије косовског погрома, монахиња Јефимија из ропства замолила цра Лазара да извести Ђорђа, покрене Димитрија, убеди Теодора, узме Меркурија и Прокопија и 40 мученика да дођу у помоћ где год да су, тако се и ми данас обраћамо њима у ништа мањим косовским невољама и дозивамо у помоћ и њих и Светог Пантелејмона и Светог Саву и Карађорђа и Његоша и ђакона Авакума, и Петра Кочића и Зимоњића и Теслу и Црњанског и милионе мученика да нас не оставе и дођу у помоћ нашу где год да су“, рекао је Бећковић у обраћању у Градском парку у Бијељини.

У Градском парку у Бијељини данас су откривене бисте четворици српских великана Иви Андрићу, Николи Тесли, Михаилу Пупину и Јовану Дучићу.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је на церемонији откривања бисти да ће њиховим откривањем парк бити предат грађанима, као еколошка оаза и оаза мира.

Откривању бисти присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, академик Матија Бећкови и мањи број званица.

Бијељина данас прославља крсну славу града Светог Пантелејмона.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here