Додик: Стабилна политичка ситуација у Српској

0
583
Лидер СНСД Милорад Додик поручио је да је стабилна политичка ситуација у Републици Српској која је, упркос чињеници да се дјеловало у ванредним околностима, показала да може ауторитативно да управља кризом која је била на глобалном нивоу изазвана пандемијом вируса корона.

Он је навео да је СНСД подржао ставове Народне скупштине Српске о укидању ванредног стања и закључке у вези са тим.

„СНСД подржава да се у Народној скупштини на дневни ред што прије постави питање новог пословника о раду који ће омогућити више реда и афирмације снаге самог парламента, а не да се злоупотребама садашњег пословника прави једна накарадна ситуација која не служи капацитетима и значајуте институције“, рекао је Додик након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Он је додао да је Извршни комитет СНСД подржао ребаланс републичког буџета и сматра да се Српска треба сада окренути питањима економске реакције на штету и проблеме изазване епидемијом.

„Средства која смо очекивали и планирали, а у вези са Међународним монетарним фондом /ММФ/ и остале пратеће донације и кредите, заустављена су зато што на нивоу ФБиХ нема сагласности на који начин се то дистрибуира, тако да Република Српска и овај пут у оквиру БиХ има озбиљну штету“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је договорена расподјела новца између ентитета и Брчко дистрикта, а потом и на нивоу ФБиХ између тог ентитета и кантона, те да је усвојено Писмо намјере, али да је очигледно ријеч о политичкој манипулацији са намјером да се другима нанесе штета.

„Усвојено је писмо намјере и то је било довољно као документ да ММФ донесе одлуку и испразни средства према БиХ, а није довољно у оквиру БиХ да се реализује тај поступак“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да новац 30 дана стоји без икаквог оправдања и да то иде на штету ефикасности постојања БиХ.

„Озбиљно се поставља питање зашто би неко као ми били у БиХ која има стално штету од те структуре, шта год мислили наши пријатељи Бошњаци, политичари или било ко други“, каже Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here