Додик: Стабилан медицински сектор у Српској

0
694

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Фочи да Универзитетска болница има стратешки значај за Републику Српску, те да је изградњом болница у Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Невесињу, те доградњом и модернизацијом ове болнице стабилизован медицински сектор.

Додик је нагласио да ће ускоро почети и градња нове болнице у Добоју, а да је за реконструкцију болнице у Зворнику издвојено 26 милиона КМ.

– Ићи ће и реконструкције болница у Приједору, Градишци и Требињу. Остаје нам да побољшамо стандард што се тиче опреме и запослених. Сада се видјело колико је важно имати стабилан медицински сектор и ја сам захвалан свим здравственим радницима – рекао је Додик.

Он је истакао да је од великог значаја отварање лабораторије за дијагностику вируса корона у Фочи, чиме ће тај посао бити олакшан и убрзан.

У Универзитетској болници Фочи данас је, уз лабораторију за дијагностику вируса корона, отворена и нова поликлиника са више од 20 специјалистичких амбуланти, а у оквиру великог пројекта Владе Српске, којим је предвиђена и изградња и опремање нових операционих и ангио-сале, те опремање болничких павиљона.

Директор ове установе Радмил Марић истакао је да су адаптација и опремање нове поликлинике коштали више од два милиона КМ, те да је са тим објектом први пут у својој историји Универзитетска болница добила све амбуланте на једном мјесту.

– Овдје се лијечи око 50 одсто пацијената који нису из наше регије и то је оно што нас сврстава у ред установа које се баве сложеним медицинским пословима, а захваљујући, прије свега, стручним људима који ту раде. Отприлике за мјесец дана завршавамо објекат онкологије, који је потпуно обезбијеђен новом опремом која ће стићи – рекао је Марић.

Најавио је да, након завршетка опремања онкологије, слиједи изградња ангио-блока.

– Очекујемо да би то током љета требало бити завршено и да бисмо најкасније на јесен почели да радимо сложене оперативне захвате на крвним судовима у смислу стентова – навео је Марић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here