Додик: Српска привржена политици мира и нема план о сецесији

0
499

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је упознао америчку делегацију на састанку у Сарајеву да Република Српска нема ни један план о сецесији и да ће наставити да се политичким и правним средствима бори за провођење Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Додик је рекао да Република Српска остаје посвећена слову Дејтонског споразума и Уставу БиХ и да је привржена политици мира.

Он је истакао да Република Српска инсистира да и други поштују слово Дејтонског споразума, те да очекује од међународне заједнице да поштује и спроводи овај споразум и Устав БиХ.

“Само онај Устав и Дејтонски споразум који предвиђају провођење слова Дејтона су за нас прихватљиви” рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик је нагласио да Српска уважава спољни суверенитет, унутрашњи интегритет и уставно уређење БиХ, која је стављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Он је рекао да је америчка делегација показала велику заинтересованост за стање у БиХ и жељу да се неке ствари почну рјешавати.

ПРИЧА О САНКЦИЈАМА – ХРАНА ЗА ГЛАДНУ ЈАВНОСТ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је вечерас да је прича о санкцијама храна гладној јавности у Федерацији БиХ и поручио да ће Република Српска спроводити своје политике упркос санкцијама.

“Наше политике су уставне, наше политике су дејтонске, а ако је Америка спала на то да спроводи санкције и да то чини тако што њихови службеници по Републици Српској и БиХ зову разне људе телефоном, указују, а некима и пријете, то говори да су они само у функцији једног народа и то Бошњачког”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик је рекао да, ако БиХ није мјесто у којем се Срби и Хрвати осјећају добро, него Американци, да то онда и није БиХ, него нека америчка земља.

“Требали би, по том ринципу да будемо срећни и да имамо добар стандард и да будемо 51. америчка држава. Ми то нисмо”, рекао је Додик.

Он је истакао да се у БиХ спроводи непотребан експеримент, те да ће Америка кад тад морати спроводити своје реалне политике, а не да пријете санкцијама било коме.

Додик је рекао да се у писму државног секретара САД Ентони Блинкена, које је вечерас члановима Предсједништва БиХ уручио савјетник у америчком Министарству иностраних послова Дерек Шолет, спомињу санкције.

“Пише у писму да ће Америка, ако буде приморана увести неке санкције. Вјерујем да је то бошњачкој јавности добра вијест”, рекао је Додик.

Он је додао да није искључено да неке земље унилатерално донесу санкције.

“Тако су и америчке санкције према мени. Они су то сами донијели, нико их није пратио осим Британије на један прећутан начин”, рекао је Додик.

Он је истакао да санкције нису рјешење проблема.

“Мени је свакако забрањено ући у САД, ја ништа не губим. Мени је важно да не губи Република Српска”, поручио је Додик и додао да је Српска у добитку јер је постала свјесна себе и јер је добила свој статус и ингеренције.

БОШЊАЧКИ ЛОБИСТИ, ПУТЕМ МЕДИЈА, ПОНОВО ПОКУШАВАЈУ САТАНИЗОВАТИ СРБЕ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да многи медији, који би требало да имају рејтинг у јавности, под притиском бошњачких лобиста о ситуацији у БиХ извјештавају некокректно, лажно и нетачно са намјером да сатанизују Србе.

“Видимо хистерију која је присутна у многим медијима. Ако прочитате те текстове схватићете да су у питању плаћеници муслиманских интереса, бошњачких лобиста у свијету који и даље одржавају ту структуру и успијевају да `упале` све медије и сатанизују Србе, како су то чинили и ранијих година”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је указао да се то ради на некоректан, нетачан, лажан начин и да је импозантно колико је лажи изнесено од важних медија који би требало да имају рејтинг.

“Међутим, њихове намјере нису искрене, не само према Србима, него и осталим народима”, истакао је Додик.

Он сматра да је погрешно третирати БиХ као земљу кризе само због посљедњих догађаја.

“Али, у БиХ од августа не функционишу заједничке институције, а живот се одвија несметано, као и у у Републици Српској која је посвећена економским питањима”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је навео да се поједини европарламентарци и друге стране дипломате желе наметнути као људи који желе добро БиХ, препоручујући санкције и истовремено позивајући на поштовање Устава.

“Моје питање за њих је шта раде у својим земљама? Позивају ли се на Устав или неке друге документе када дјелују и раде. Наше залагање за Дејтонски споразум и за Устав БиХ свакако је нешто што би требао сваки парламентарац у свијету да поздрави”, оцијенио је Додик.

Он је рекао да бивши министар спољних послова Велике Британије Вилијам Хејг говори о томе како треба спријечити утицај Србије и Русије у БиХ, истичући да “тог утицаја, у смислу како овдје утиче Велика Британија, па и у вријеме када је он био на неким функцијама – нема”.

Додик је одбацио и тврдње да “зли Руси доносе проблеме грађанима БиХ” што, истакао је, апсолутно не стоји.

“Хејг нема право о томе да говори, јер зна какав је утицај на сва дешавања био британски и ако је ко утицао у посљедњих 10, 20 година то је била Велика Британија. Показало се да је то био малигни утицај у БиХ”, навео је Додик.

Према његовим ријечима, њемачки министар иностраних послова /Хајко Мас/ бави се питањима санкцијама и забрањивања, а није се упутио у Анекс четири Дејтонског споразума да би могао нешто коментарисати.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here