Додик: Српска неће у НАТО, нема промјена устава без наше сагласности

0
494
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да Република Српска не жели у НАТО, нити ће за то дати сагласност, док је за сваку врсту промјена Устава БиХ потребан споразум два ентитета – Српске и ФБиХ.

Поводом изјаве америчког амбасадора у БиХ Ерика Нелсона да треба реформисати Дејтонски споразум и Устав БиХ, јер грађани желе да буду дио трансатлантске заједнице, Додик је рекао да то нису нове иницијативе.

– Ако ми не дамо сагласност да БиХ иде ка НАТО, она у том смјеру неће ни ићи, и то је јасно – рекао је Додик новинарима у Станарима.

Када је ријеч о промјенама Устава БиХ, Додик је рекао да је иницијатива америчког амбасадора у том правцу добра, јер је увидио гдје су проблеми у БиХ, а која, како каже, живи нелегално од Дејтонског споразума.

– И то тако што је високи представник, тај масовни криминалац, отимао надлежности Српској и преносио их на ниво БиХ, иако она нема право на те надлежности – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је тиме прекршен Дејтонски споразум, односно да су БиХ дате надлежности које нема по Уставу и то у областима финансија, одбране, правосуђа, обавјештајно-безбједносне структуре и слично.

Додик је истакао да иницијативу за промјене Устава БиХ славодобитно дочекују у Федерацији БиХ, мислећи да ће пренос надлежности бити „покривен“ одређеним уставним промјенама.

Он је указао да то није успјело ни у бутмирском ни у прудском процесу, па неће ни сада.

– Ми не бјежимо од разговора о тим уставним промјенама, јер имамо разне идеје тог типа… Ако знамо да је у Вашингтону у неком ранијем времену, у оквиру Клинтоновог тима, била опција да уколико Бошњаци или муслимани не успију убиједити Србе да остану БиХ, зашто би се неко тога држао – рекао је Додик.

Имајући у виду да је међународним конвенцијама утврђено право народа на самоопредјељење до отцјепљења и речено да су те конвенција изнад Устава БиХ, каже Додик, сматрамо да треба увести институт да конститутивни народи имају право референдума у вези са утврђивањем свог статуса.

– То ће бити један од наших захтјева да се укључи у Устав – рекао је Додик.

Он је истакао да Дејтонски споразум не може бити изнад међународних конвенција нити повеље УН у том смислу.

– Дакле, нисмо неспремни за ту врсту приче. Ствар треба вратити на поштовање изворног Дејтона, дајте да прво поштујемо Устав па ћемо се договарати. А све што сте нам мимо наше воље отели притисцима, малверзацијама и подметањима високих представника, наравно да нећемо легализовати. То нека избију себи из главе – рекао је Додик.

Он је истакао да САД јесу важне, али да уставних промјена не може бити без сагласноти Српске, ни наметањем, што ни раније није успијевало.

– Вјерујем да је амбасадор Нелсон мислио да је ствар промјена Устава на нама, а не на њему, и да се неће у то петљати. Дејтонски споразум је све ријешио и навео – уколико желе да се он мијења, то могу да учине стране у БиХ, а то су Српска и ФБиХ – рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ у том смислу није страна, већ заједничка структура изведена из два ентитета који су примарни чиниоци.

– Дакле, ако желите мијењати Устав прије тога је потребан споразум и уговор између два ентитета, па тек онда да то иде у парламент… Нису тачна тумачења да је у том смислу потребна двотрећинска већина у парламенту – рекао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here