Додик: Српска неће поштовати одлуку о забрани превоза миграната у УСК

0
627
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска неће поштовати одлуку власти Унско-санског кантона (УСК) о забрани превоза миграната у овај кантон.

 

– Мигранти који пролазе кроз територију Републике Српске биће довезени до крајње тачке (на границу са УСК) и ту ће им бити речено да им је тамо пут – рекао је Додик за Телевизију Н1.

Одговарајући на питање шта ће бити са мигрантима након што је јуче Оперативна група УСК-а донијела одлуку о забрани превоза миграната у тај кантон и унутар њега, те чињенице да у овај кантон седмично улази око 300 миграната из Републике Српске, Додик је нагласио да је политика Републике Српске по питању миграната позната.

– Евидентирањем путем дојаве грађана полицији зна се гдје се они налазе и којим рутама се крећу. Мигранти се не могу слободно кретати кроз територију Републике Српске и, успут, чинити евентуално кривична дјела и вршити притисак на становништво – истакао је Додик.

Он је појаснио да су предузете одређене мјере у оквиру којих се мигранти из Бијељине превозе на мјесто које желе, а то је најчешће Унско-сански кантон.

Према његовим ријечима, реаговање становништва Српске на овакве мјере је одлично.

– Ја разумијем људе у Унско-санском кантону, али нећемо престати са праксом да мигранте окупимо и пребацимо гдје желе изван Републике Српске, али код нас неће бити сабирних центара – поручио је Додик.

Он је поставио питање шта би било да је Република Српска увела забрану да из овог кантона и ФБиХ не може ући у Српску.

– Па, цијели свијет би се дигао око тога – констатовао је Додик.

Оперативна група Унско-санског кантона задужила је Управу полиције кантоналног МУП-а да на улазима на подручје кантона постави сталне пунктове и спријечи додатни прилив миграната.

У закључцима донесеним јуче с циљем очувања безбједносне и здравствено-епидемиолошке ситуације због прекомјерног прилива миграната на ово подручје, Оперативна група је забранила пружање услуга смјештаја мигрантима, саопштено је из кантоналне Владе.

Начелник Сектора криминалистичке полиције УСК Снежана Галић рекла је да је у овај кантон из Хрватске пребачено 2.000 миграната, а из Републике Српске седмично 300, те да су полиција и народ у овом кантону на измаку снага.

Након што је на јучерашњем састанку кантоналне Оперативне групе донесена одлука о забрани превоза миграната у кантон и унутар њега, Галићева је за ТВ „Н1“ рекла да ће данас засједати Штаб и донијети одлуке о начину спровођења.

– Од 2018. године налазе се патроле на улазу у Унско-сански кантон. Према нашим процјенама, око 7.000 миграната налази се по улицама и напуштеним објектима, док је 3.000 миграната у камповима. Дакле, 10.000 миграната – навела је Галићева.

Она је нагласила да имају евидентиране случајеве гдје је Хрватска у Унско-сански кантон вратила 2.000 миграната током седам мјесеци ове године.

– Када је ријеч о ентитетској граници са Републиком Српском, број миграната који долази седмично отприлике је 300. То су границе на Кључу, Босанска Отока и Босанска Крупа. Међутим, мигранти долазе и из Сарајева. О свему смо обавјештавали редовно Министарство безбједности у Савјету министара, Федералну управу полиције, Дирекцију за координацију полицијских тијела. У Кантон пропуштамо само угрожене категорије-породице са дјецом – рекла је Галићева.

Она је додала да морају радити и бити на услузи грађанима.

– Морамо спријечити сукобе грађана и миграната, али и заштитити имовину грађана Унско-санског кантона – нагласила је Галићева и додала да су полицијски службеници исцрпљени, али да настављају радити, те да су и грађани на измаку снага.

Галићева каже да то показују дешавања и у Великој Кладуши.

– Поручујемо грађанима да морају доносити одлуке хладне главе и позивамо их да помогну полицији да легалним путем донесемо најбоља рјешења – рекла је Галићева.

Она је навела да тренутно недостаје 150 службеника у Управи полиције УСК.

– Када је ријеч о помоћи осталих полицијских агенција, не могу рећи да смо имали неку већу помоћ. Све је на нама, терет је на полицији Унско-санског кантона и морамо се борити сами на свом терену – истакла је Галићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here