Dodik: Srbi treba da čuvaju svoj jezik i pismo

0
562

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Beču da Srbi treba da čuvaju svoj identitet i da ne odustaju od svog jezika i pisma.

„Treba da čuvamo identitet, da ne odustajemo od jezika i pisma i svega onog što čini identitet srpskog naroda. Prošli smo satanizacije, stavljani na negativnu stranu percepcije“, rekao je Dodik, koji je u Beču prisustvovao „Srpskom festu“, te „Multi-kulti festu“ u Leobersdorfu.

Predsjednik Srpske je poručio da je međunarodna zajednica pokušala da minimizira srpski jezik, koji je važan za Srbe, koji ne prihvataju „bosanski“.

„Zato je važno da ljudi ovdje uče i znaju“, rekao je Dodik i ukazao da je očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture važno za opstanak srpskog naroda, prenosi RTRS.

Premijer Srpske Željka Cvijanović, koja je sa predsjednikom Republike prisustvovala ovim manifestacijama u Beču, istakla je da nema potrebe da bilo ko iz Srpske traži pomoć dijaspori.

„Sada mi pomažemo udruženjima i crkvi da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta, tradicije“, poručila je Cvijanovićeva.

Zvaničnici Srpske su ocijenili da institucije Republike Srpske ostvaruju dobru saradnju sa udruženjima Srba u inostranstvu.

Na manifestaciji „Srpski fest“ istaknut je značaj okupljanja srpske zajednice i kulturno-umjetničkih društava, jer se na taj način čuva srpski jezik i identitet, prenosi RTRS.

Kao jedan od važnih projekata za očuvanje jezika, na inicijativu predsjednika i premijerke Srpske, nedavno je pokrenut projekat „Njegujmo srpski jezik“, koji u Austriji sprovodi predstavništvo Srpske u Beču, a finasnira Vlada Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović rekao je da posjećuju srpske klubove da vide koliko ima zainteresovane djece da uče srpski jezik.

„Mislim da ćemo uskoro imati rezultate i početi sa projektom“, navodi Filipović.

Prvi put u Beču, u 10. okrugu održan je „Srpski fest“, u organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Stevan Mokranjac“ iz Beča, koji ove godine slavi dvije decenije postojanja.

U Leobersdorfu nadomak Beča održan je „Multi-kulti fest“, koji je okupio brojna srpska kulturno-umjetnička društva, ali i drugih nacija.

Okupili su se iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i Meksika, Paragvaja, Bugarske, Hrvatske.

Ova manifestacija već 12 godina okuplja srpska kulturno-umjetnička društva, porijeklom iz zemalja bivše Jugoslavije.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here