Додик: Само консензусом рјешавати статус стваралаца

0
640

Лидер СНСД-а Милорад Додик оцијенио је да је направљена беспотребна збрка у вези са накнадом „Ствараоцима Републике Српске“, јер је потписана начелна изјаве у којој је наведено да ће се то питање покушати ријешити у разговору са Владом и уз подршку партија које су ставиле свој потпис.

– Ово је часна прича у којој нико ништа не спекулише, нико ником неће нешто дати што не заслужује и ако буде јавног договора добићемо закон, ако не буде неће бити ништа од свега тога. Уколико не буде СДС, Борачка организација и друга удружења проистекла из рата за ово рјешење неће бити ни СНСД – рекао је Додик.

Додик је најавио организовање разговора са свим субјектима, а биће прихваћено шта се договоре ствараоци и борци.

Он је истакао да је јединство постојало и када се стварала Република Српске, у чему су учествовали борци, али да су и остали давали одређен допринос, међу којима и они који су највишем политичком нивоу доносили веома тешке одлуке и водили тешке разговоре са међународним фактором, те да то јединство треба очувати.

Додик је нагласио да су најважнији људи тог покрета, Радован Караџић и други политички представници, жртвовали лични и породични комодитет за идеје, те сматра да овај народ не смије да заборавља своје људе и у том смислу је била жеља да се то питање регулише.

– Међутим, сви имају неке амбиције и неки су то протумачили као дефинитивно рјешење, што наравно није. Неће се ништа десити уколико се не направи амбијент опште подршке том рјешењу и то не подрже сви који су дали допринос у отаџбинском рату и носили терет борбе на различитим мјестима – појаснио је Додик.

Он је истакао да се непотребно спекулише ко су ствараоци Републике Српске.

– Сви они који су обављали неке дужности или борци у јединицама, руководиоци општина и предузећа, сви су дали несумњив допринос стварању Републике Српске. Ту не смије бити подјела. Наравно да борци треба да дају свој став о томе – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, доношење овог рјешења није на терет права бораца и смањења средстава која се издвајају за права борачких категорија.

– Чињеница је да су посланици у првом сазиву Народне скупштине радили без накнаде и да их значајан број није ријешио своју егзистенцију. Велики број њих су избјеглице које тешко рјешавају та питања. Без консензуса неће бити приједлог. Потписници нису дали никакав приједлог и све су спекулације – оцијенио је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here