Додик: Република Српска формирана у миру

0
562

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад изјавио је уочи 29 година од оснивања Народне скупштине да је све у вези са формирањем Републике Српске урађене у миру, прије сукоба у БиХ, што потврђује и чињеница да је прва сједница тадашње Скупштине српског народа у БиХ одржана у садашњој загради парламента БиХ у Сарајеву.

„Прва сједница Скупштине српског народа одржана је у тадашњој згради парламента БиХ и сада је то зграда парламента БиХ. То свједочи да је тада био мир, да није било рата и да смо ми све ствари око формирања Републике урадили прије сукоба“, рекао је Додик новинарим током посјете Пелеагићеву.

Он је додао да је био на тој сједници када је формирана Скупштина и да је једини активан политичар из тог времена.

„То су била тешка, турбулентна времена опште подјеле, сукоба који су долазили, а Народна скупштина је успјела у том тешком времену да се наметне као мјесто важних одлука за српски народ у цјелини“, оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, једна од најважнијих одлука Скупштине јесте формирање Републике Српске и доношење Устава 28. фебруара 1992. године.

Скупштина српског народа у БиХ проглашена је 24. октобра 1991. године, након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ.

Народна скупштина је 28. фебруара 1992. године донијела Устав, као утемељење правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here