Додик: Република Српска била је дом патријарха Иринеја једнако као Србија

0
86
Предсједавајући и српски члан Предсједиштва БиХ Милорад Додик рекао је да је блаженопочивши патријарх Иринеј радо долазио у Републику Српску која је била његов дом једнако као и Србија.

“Патријарх је имао љубав за све нас и радо је долазио. Долазио је код својих. Република Српска је била његова кућа једнако као и Србија”, рекао је Додик у бесједи поред одра патријарха Иринеја.

Он је истакао да су српски народ сабирали доласци патријарха , а да их је данас сабрао његов одлазак.

“Имао је ту снагу и моћ да нас сабере и држи заједно… Република Српска у посљедњих 11 година није ни плакала ни веселила се, а да са нама није био патријарх Иринеј. Био је пастир свих нас”, навео је Додик.

Он је истакао да је патријарх брисао све границе међу нама, што и јесте снага Цркве да превазилази границе и вријеме.

Радио је тихо, одлази исто тако, рекао је Додик и додао да је патријархова блага нарав била само параван, јер је био одлучан човјек који никад није устукнуо.

“Био је цијењен у цијелом православном свијету… Имао је мјеру у свему”, рекао је Додик.

Он је додао да ја патријарх био и његов пријатељ, као и гост њега и његове породице, па његову смрт доживљава и као лични губитак.

Додик је нагласио да одлазак патријарха Иринеја долази у изузетно тешком тренутку за СПЦ која се није успјела опоравити од губитка епископа Милутина, митрополита Амфилохиа, али је истакао и да је Црква научила на искушења те вјерује да ће архијереи изаћи на најбољи начин из ове ситуације.

Патријарх Ирније преминуо је у петак, 20. новембра, а сахрањен је данас у крипти Храма Светог саве у Београду.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three + 13 =