Додик: Репресивне мјере неће зауставити ширење вируса; Одговорност на појединцу

0
602

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да никакве репресивне мјере не могу да помогну у спречавању ширења вируса корона већ је потребан већи степен опреза и одговорности сваког појединца.

Масовно ширење вируса не смије се дозволити, истакао је Додик, а ни да притисак на медицински сектор буде такав да не може да прими оне којима је потребна помоћ.

– Чињеница је да је то нешто са чим морамо да живимо. Вирус је ту и преносе га људи, он `не шета` сам од себе, него због неодговорног понашања једног броја појединаца – рекао је Додик за Алтерантивну телевизију.

Он је поновио да ће мјере одредити надлежни стручњаци, што он подржава, али је указао да о вирусу има доста непознаница и да он неће сам нестати већ људи треба да прилагоде своје понашање таквој ситуацији.

– Од понашања људи зависи како ће то ићи. Република је учинила све – рекао је Додик и поновио да Република Српска има тромјесечне залихе маски, рукавица, да је набављен довољан број респиратора, те да само треба се занављају дневне залихе.

Он је додао да медицински радници раде у тешким условима, изложени су мјесецима тешкој ситуацији, али да је постигнут успјех јер вирус корона у Универзитетском клиничком центру није ушао у централне блокове.

Додик је указао и на неодговорне медицинске раднике који су све ово олако схватали, што сматра недопустивим, јер они у сваком тренутку морају да шаљу поруку озбиљности ситуације.

Мала грешка у понашању мора да подразумијева максималну одговорност, рекао је Додик.

Када је ријеч о економским посљедицама које ће на привреду оставити пандемија, Додик је рекао да је ово глобална прича и да вирус и његово дуго трајање остављају посљедице не само на економију, већ и на социјални живот и психу људи.

– Било би добро да свако себе припреми у психолошком смислу да прихвати ситуацију онакву каква јесте. Она није мој или нечији изум овдје, него глобална пошаст која оставља катастрофалне посљедице и у развијеним земљама као што су Шпанија, Италија, Велика Британија, Шведска, али и Кина, САД и Русија – рекао је Додик.

Он је указао да је Република Српска адекватно реаговала оснивајући фондове за помоћ економији, која је за сада очувана, без обзира на пад економске активности.

– Наша економија је пала за три одсто и сада је на нивоу минус три одсто. Вјерујемо да ће посљедица бити још током ове, а можда и наредне године – додао је Додик.

Власт, напоменуо је он, не води рачуна само о ликвидности буџета већ жели да путем буџета интервенише и у другим секторима, као што је помоћ приватном сектору, исплата плата и доприноса и друго.

– Развијене земље би могле имати пад и 15 одсто, ми вјерујемо да нећемо пасти испод пет одсто, али то не зависи само од нас. Морамо да очувамо макроекономске институте везано за јавну потрошњу, јер ако нема потрошње, нема ни економије, одржимо запосленост, динамику привреде и то ћемо учинити кроз низ мјера које постоје – појаснио је Додик.

Важно је да су људи свјесни да се то чини равноправно према свима и да нема никаквих привилегованих пројеката и активности, навео је Додик и поручио како нису тачне оптужбе опозиције да је било злоупотреба током пандемије.

Опозицију су, додао је он, звали да буде дио истог тима који ће радити одговорно, али су то одбили.

О набавци неопходне медицинске опреме током првог таласа пандемије, Додик је рекао да је то било могуће једино у Кини, у чему нису имали помоћ Амбасаде БиХ, те најавио ће Српска у тој земљи отворити своје представништво.

Према његовим ријечима, био је изазов набавити 250 респиратора у тренутку када их траже и много већи купци, као Њујорк који је поручио неколико хиљада респиратора, а при томе Српска нема ни свој авио-превоз, због чега је тражио помоћ свјетских лидера.

Додик је за покретну болницу рекао да му је директор компаније Технички ремонт Братунац рекао да је продао Турској за пет милиона евра, док је Српској била продата за 4,2 милиона КМ.

– Мислим да уопште није требало да обраћамо пажњу на неке који су парадирали на мјесту покретне болнице. Како Турској ваља та болница за већи новац него што смо ми то платили? Човјек је хтио да нам учини услугу, а хтјели су да од њега направе лошег момка – нагласио је Додик.

Таквим потезима, сматра Додик, опозиција дјелује деструктивно и одмаже друштву у цјелини, што им не доноси добит већ народ додатно „бацају у депресију“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here