Додик: Разговори Београда и Приштине треба да иду у правцу смиривања тензија

0
526
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да дипломатске активности које очекују предсједника Србије Александра Вучића, било да је ријеч о најављеним разговорима у Вашингтону или са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, неће бити ни лаке, нити треба очекивати брза рјешења.

„Да је могло лако и брзо, рјешење се сигурно не би чекало до данас. У једно сам, ипак, сигуран – Александар Вучић ће на најбољи начин штитити и државне и националне интересе Србије, и у то немам сумње. Нормализација односа у региону је у врху приоритета державе Србије, и усудио бих се рећи Срба као народа ма у којој држави региона да живе. Стога сматрам да предстојећи разговори треба да иду у правцу смиривања тензија у цијелом региону, али без употребе двоструких стандарда“, истакао је Додик упитан да прокоментарише предстојеће активности предсједника Србије у вези са Косметом.

Додик је оцијенио да се стабилизација Западног Балкана може постићи поштовањем међународних уговора и резолуција Савјета безбједности УН, те да би то био сигуран пут ка одрживом рјешењу отворених питања у региону.

„Када то кажем мислим на потребу пуне подршке провођењу резолуције Савјета безбједности УН 1244, али и пуне подршке примјени изворног текста Споразума из Дејтона, којим је успостављена данашња БиХ. Инсистирам на термину изворни текст споразума, јер БиХ је на корак од расула управо због чињенице да је изворни текст споразума, на који је Република Српска ставила потпис, промијењен. Добро би било подсјетити све да Република Српска никада не би ставила потпис на ово што имамо данас у БиХ“, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је изразио увјерење да ће предстојећи разговори Београда и Приштине, али и они који посредују у тим разговорима, имати у виду и регионални контекст и регионалне проблеме, који није само питање односа Београда и Приштине.

„Треба имати у виду да је готово тридесетогодишње посредовање међународног фактора само додатно закомпликовало односе у БиХ и довело до неодрживог стања, јер је та међународна заједница била на једној страни, у овом случају муслиманско-бошњачкој и није уважавала ставове и статус Срба, кажњавајући их и вршећи на њих незапамћен притисак“, констатовао је Додик.

Он је нагласио да је зато данас позиција Републике Српске оскрнављена у односу на положај који је добила изворним Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

„Само наивни вјерују да БиХ са интервенционизмом ОХР може преживјети. Данас је једино јасно да та иста међународна заједница покушава да одвоји рјешавање проблема на западном Балкану, што је сигуран знак нових проблема. Ствар треба гледати узрочно посљедично, а не игноришући проблеме. БиХ је неуспјешан међународни експеримент, зато су у заблуди они који вјерују да су БиХ поспремили, а онда ту своју заблуду намећу и другима“, указао је Додик.

Он је оцијенио да је вријеме да се српско национално и државно питање на Балкану гледа јединствено.

„Увјерен сам да је наше право да искажемо јединствен захтјев за национално и државно окупљање“, закључио је српски члан Предсједништва БиХ у изјави за Срну.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here