Додик: Путин се интересовао за уставну позицију одузетих надлежности

0
129

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је уставна позиција одузетих надлежности Републике Српске интересовала предсједника Руске Федерације Владимира Путина током састанка у Москви.

“Он је био припремљен и исправно упознат са развојем ситуације”, рекао је Додик и појаснио како је уставна позиција упитна јер су у питању закони које су наметнули високи представници.

“На нама је да кажемо хоћемо ли то да трпимо и верификујемо, или да кажемо да хоћемо нови договор и да нећемо то уопште да прихватимо”, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Додик је нагласио да је Путина упознао да ће засједати Народна скупштина Републике Српске о враћању одузетих надлежности, те додао да је Путина интересовало да ли Република Српска по Уставу и Дејтонском споразуму има право на Оружане снаге, индиректне порезе и правосуђе.

“Рекао сам му да је то све функционисало али да су западни међународни фактори одузимањем овлаштења то укинули. Имали смо Војску Републике Српске до 2005. године и у том погледу апсолутно је јасно да је то функционисало. Оружане снаге БиХ су трома организација која никоме не користи и она мора бити преполовљена и смањити битно трошкове”, нагласио је Додик и додао да су то циљеви.

Када је ријеч о овом питању, Додик каже да је руском предсједнику најважније било да зна да ли је то у складу са Уставом, те да му је одговорио да Српска поштује слово Устава и да га неће прекршити тако што ће узети оно што припада БиХ.

Додик је истакао да се Путин интересовао о ситуацији са имовином Републике Српске и одлукама Уставног суда БиХ, те да му је објаснио да се жели натјерати Република Српска да уђе у парламент БиХ и да тамо донесе закон у коме би јој БиХ наводно дала нама имовину којом већ располажемо више од 20 година, која је дефинисана Дејтонским споразумом.

“Нема ниједног разлога да се на тај начин распоређује јер је то питање већ ријешено. Путин је рекао да то разумије и да му се чини сасвим логично да Република Српска брани своје интересе и своју имовину те да то чини у складу са важећим прописима. Путин је рекао да ће Русија дати подршку разумијевању тог питања и на глобалном нивоу”, истакао је Додик.

О евентуалним санкцијама, како је навео, није разговарао са Путином јер сматра да тако нешто сувише безначајно питање за разговор са предједником Русије, али му је рекао да “нас чекају сложене околности”, попут тога да се, што се тиче америчке администрације, на сцену враћају они који су деведесетих година направили каријеру на Балкану, као и да ће владу Њемачке бити знатно ангажована о неким питањима што може да усложи односе у БиХ.

Путина је упознао и са односима Републике Српске са Србијом која остаје привржена Дејтонском споразуму и територијалном интегритету БиХ.

Путин је, истакао је Додик, јасно поручио да подржава међународне документе и право онако како је оно написано и да нема потребе за спекулацијама.

“Рекао је да оно како се ми договоримо у БиХ треба да се поштује. Најважније је без икаквог интервенционизма дати слободу људима. Морам да кажем да сам више импресиониран овим разговор и Путином него што су моји противници и у Републици Српској и Сарајеву инпресионирани свим западњацима који им долазе у Сарајево”, рекао је Додик.

У сусрет данашњем састанку са руководстовом “Гаспрома” у Санкт Петербургу, Додик је подсјетио на договор у оквиру пројекта “Јужни ток” о томе на који начин ће се градити гасовод и двије гасне електране на простору Републике Српске.

“Желим то ојачати и поставити на здраве темеље који ће омогућити да кренемо у реализацију тога. Да заједно са потребом да Србија кроз свој дио изгради доводни гасовод до Републике Српске наставимо даље од Дрине до Бањалуке и Новог Града да изградимо гасовод”, нагласио је Додик и додао да ће овај гасовод засигурно помоћи у индустријализацији Републике Српске, омогућити енергетски извор за будућност и стабилно снабдијевање.

Истакао је да ће се овај гасовод сигурно почети градити идуће године, да се земљишта изузимају у оквиру коридора за изградњу ауто-пута од Бањалуке до Бијељине и тај пројекат ће бити интегрисан у тим коридорима.

“То не зависи само од нас, ми нисмо финансијски у кондицији да сами тај пројекат изведемо. Зависиће од тога колико ће `Гаспром` бити ангажован”, рекао је Додик.

Додик је за “Спутњик” рекао да се враћа кући веома задовољан, као и да је позвао Путина да посјети Бањалуку када буде освећење српско-руског храма који се гради упоредо са српско-руским културним центром.

“Рекао сам да очекујемо његов долазак, а Путин је рекао да и он то очекује и да ће, у сваком случају, када грађевински радови буду у фази да се стави под кров неко доћи из Руске Федерације да помогне у завршетку тог храма”, навео је Додик.

Додик је напоменуо да је тешко прецизирати када би Путин могао да дође у прву посјету Бањалуци, али је навео да очекује да ће грађевински дио читавог центра бити завршен крајем сљедеће године и да ће то бити прилика да шеф руске дипломатије Сергеј Лавров или неко други у име предсједника Русије тада дође.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

15 + 16 =