Додик: Предстоји тежак период, али они који нападају Српску неће успјети

0
502
Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Београду да сви они који су дигли глас против Срба, Републике Српске и Србије у неком ранијем времену, након побједе предсједника САД Џозефа Бајдена, покушавају да направе исту причу и као раније да сатанизују и окриве Србе.

 

 

Додик је указао да је основни циљ политички ударити на Републику Српску и покушати додатно централизовати БиХ.

– Наравно, то ће врло тешко ићи и то морају да знају. Запад ће на крају морати да поштује одређене процедуре. Веома је важно да ми у Републици Српској будемо окупљени и снажни и да наставимо оне послове које смо радили на очувању, прије свега дејтонског Устава, Анекса четири, и у том погледу не може бити никаквих проблема – рекао је Додик.

Додик је рекао да осјећа и зна да предстоји тежак период, али исто тако да не мисли да ће то бити успјешно, јер у Српској постоји тврдо и јасно опредјељење.

– Разговарамо аргументима – вратимо се Дејтонском споразуму, то што сте накарадно урадили мора бити поправљено, а ако хоћете да БиХ функционише, онда се и ми морамо питати – рекао је Додик.

Он је, након сусрета са предсједником Србије Александром Вучићем, новинарима из Републике Српске рекао да нема функционалне БиХ без учешћа свих равноправно.

– Ми нећемо да спроводимо само бошњачку политику на простору БиХ. Нажалост, они имају велике амбиције, али исто тако мислим да је мир и стабилност неупитна, што се тиче тога – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сви они који су дигли глас против Срба, Републике Српске и Србије у неком ранијем времену су једва дочекали да побиједи Бајден у САД.

– На бази тога су пројектовали себи одређене активности да врате старе позиције да се Срби сатанизују и окриве, како би се на основу тога креирала политика рјешења – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је на лажи током рата и тврдњама да су Срби побили 300.000 Бошњака и силовали 60.000 Бошњакиња, направљен политички приступ Америке и западних земаља према Србима и Српској, Србији и Србима у цјелини.

– Сад покушава та иста прича да се направи. Нашим партнерима овдје, представницима дургих народа, прије свега бошњачког, не одговара јака Србија – рекао је Додик, који је подсјетио на ријечи Алије Изебтеговића да је за Бошњаке најбоља слаба Србија, а кад то кажу мисле и Република Српска.

Додик је истакао да је флоскула „функционална БиХ“, у којој су само Срби и Република Српска криви зато што она не функционише, потпуно нетачна, те напоменуо да има низ примјера да Бошњаци намјерно стопирају било какве одлуке, чекајући да то ураде странци у име њих.

– У том погледу ни Србија није ништа у бољој ситуацији због острашћених група и појединаца са стране, везано за Косово. Наставиће се озбиљни притисци на том плану“ -рекао је Додик, указавши на Данијела Сервера и остале лобисте по том питању.

Он је додао да „диже глас“ и бивши високи представник за БиХ Кристијан Шварц Шилинг, за којег је рекао да говори свашта, а да ништа није урадио док је био у БиХ на тој функцији, те оцијенио да сви они шире некакав идеализам који нема везе са реалним животом.

Додик је поновио да је БиХ несретна и немогућа земља, а нико не нуди шта је то „функционална“.

– Дајте нам реците, молимо вас, у тој вашој БиХ без Републике Српске ће Србима бити боље? Какве нам гаранције дајете? Нећете то никада чути. Веома је јасно да они желе искључиво да доминирају и мајоризирају Србе. Направили су да су некако завршили са Хрватима у БиХ, који су постали драматична мањина и да сада то треба да ураде и са Србима, да Срби спласну, и кроз механизме одлучивања да им смање снагу, а онда ћете лако их истјерати одавде – рекао је Додик.

Интерпол навео да икону нико не потражује

Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је Интерпол навео да нико не потражује икону Светог Николе, као што није била потраживана ни на дан доласка у Источно Сарајево министра инострних послова Русије Сергеја Лаврова.

– Прије три дана у БиХ је боравио украјински амбасадор Васиљ Кирилич који је рекао да немају доказе да је икона украјинска и да никада није била дио културног насљеђа, али их боли шти је дата Русима. Имате ситуацију да министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић инсистира на овоме, а у свакој другој држави би сви органи заштитили ову врсту приче, па и ако је грешка, извинули би се другој држави – рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да постоје људи у БиХ, као што је Турковићева, који су све увели у правосудни процес.

– Ако нико икону не потражује, зашто се спроводи истрага и у чему је грешка? Шта је кривица, кога гањате и шта хоћете? Интерпол је рекао, а тај папир имамо, да икона на дан доласк Лаврова није потраживана, као што је ни сада нико не тражи – додао је Додик.

Он је навео да против њега у тужилаштвима има више од 30 тужби.

– Шта год проговорите одмах неко из ФБиХ упути тужбу. Неки дан сам добио обавјештење да је прекинута истрага која се водила јер сам некада у Гацку нешто рекао. Пријаву је тада поднио „Транспаренси интернешнал“ који је међународа организација. Ко је ова организација да одлучује о нашим животима? Живимо, нажалост, у таквој земљи -рекао је Додик.

Нема размимоилажења са Вучићем

Милорад Додик изјавио је да су људи који су све вријеме радили против Србије и њеног предсједника Александра Вучића сада постали душебрежници, те поручио да између њега и Вучића нема никаквог размимоилажења.

Додик је рекао да је то најобичнија спекулација, те поручио да никада неће престати да ради у корист онога што мисли да је српски национални интерес и српство.

– Мислим да међу нама нема никаквог разилажења у том погледу. А то што неко спекулише, не можемо ми да трчимо за тим причама – рекао је Додик.

Он је подсјетио да се прво причало да је и превише близак Вучићу, а сад одједном као да нешто ради против њега, оцијенивши да те спекулације очигледно праве они који су све вријеме оспоравали Вучића.

Додик је навео да постоје људи који у свему виде неку своју прилику, те да њега у том погледу не интересују никакви бизнисмени из сјенке.

– Само они који су несигурни у себе могу да на бази тих спекулација евентуално мијењају политику – нагласио је Додик.

Он је додао да када разговара у Београду, не мора да значи да се у свему слажу, што је Вучић неколико пута и говорио, али да се увијек договоре, и то је нешто што је веома јасно.

– Нема овдје приче о послушницима… То можда живи у структурама које о томе спекулишу и мисле на тај начин. Ми одговорно представљамо, он Србију, ја Републику Српску – рекао је Додик, који је још једном захвалио Србији, чији је напредак видљив захваљујући ангажману Вучића.

Он је истакао да поштује напор који Вучић улаже да Србија буде стабилна и да се помогне и Српској, те да та помоћ никада није било већа него сада.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here