DODIK POSЈETIO HILANDAR: Monaštvo obnavlja manastirski kompleks

0
1011
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas manastir Hilandar na Svetoj Gori.

Predsjednika Srpske dočekao je arhimandrit Metodije, predsjednik Upravnog odbora Zadužbine Svetog manastira Hilandara, sa kojim je obišao manastirski kompleks.

Iguman Metodije upoznao je predsjednika Srpske o obnovi izgorjelog dijela manastira koja je završena 80 odsto, kao i radovima na infrastrukturi, obnovi puteva i drugim objektima koji su ugroženi tokom vremena, pa je potrebna sanacija.

Dodik je poklonio igumanu Metodiju knjigu „Istorija Republike Srpske“.

Predsjednik Srpske ocijenio je u izjavi za Srnu da monaštvo manastira Hilandar marljivo radi na obnovi i sanaciji manastirskog zdanja. Dodik je istakao da je danas razgovarao sa igumanom manastira Hilandara arhimandritom Metodijem o obnovi konaka koji su stradali u požaru prije nekoliko godina, te da se uvjerio da je dosta toga urađeno.

– Radi se na obnovi, sada se izmiješta jedan dio prostorija, koje su ranije služile za trpezariju. Treba da budu rekonstruisane u starom izvornom obliku, a značajno su stradale u požaru – rekao je Dodik.

On je dodao da je nedavno nevrijeme na Svetoj Gori nanijelo dosta problema kada je riječ o prilaznim putevima, ali da je sada sve normalizovano.

Predsjednik Srpske je naglasio da su danas obilazili imanje sa vinogradima, te da je vidljiva šteta od bujica, ali da nije tako velika, te dodao da će brzo biti sanirana.

– Ono što sam mogao da vidim, za razliku od moje ranije posjete kada su ti čokoti tek bili zasađeni, napravljena je vinarija i sada se tu proizvodi kvalitetno vino Hilandara. Nosi naziv „Savino polje“ – istakao je Dodik.

Dodik u posjeti Hilandaru (Foto: RTRS)

Prema njegovim riječima, obezbijeđena je proizvodnja stotinu hiljada litara na godišnjem nivou, a lagerovano je više od 300.000 litara i spremno za komercijalnu prodaju.

– To govori o tome da monasi vrijedno rade na stvaranju uslova za obnovu. Zahvalni su za pomoć koju dobiju, ali je vidljiva posvećenost i marljiv rad na sanaciji i obnovi manastirskog zdanja – rekao je predsjednik Srpske za Srnu.

Dodik u posjeti Hilandaru (Foto: RTRS)

Vlada Republike Srpske uplatila je juče 100.000 KM pomoći manastiru Hilandar, za saniranje štete koju je ovaj manastir pretrpio usljed snažnog nevremena prethodnih dana.

Dodik u posjeti Hilandaru (Foto: RTRS)

Arhimandrit Metodije, koji je dočekao predsjednika Srpske, je predsjednik Upravnog odbora Zadužbine Svetog manastira Hilandara, ustanove koju je manastir osnovao 2003. godine u Srbiji radi dobrotvornog rada i brige o hilandarskom nasljeđu. Nakon razornog požara koji je 2004. godine progutao polovinu Hilandara, dobio je zaduženje da rukovodi poduhvatom njegove obnove.

Manastir Hilandar, koji je osnovan u 12. vijeku, predstavlja jedno od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti, u kome je očuvana najbogatija kolekcija originalnih starih rukopisa, ikona, fresaka.

Na ruševinama starijeg manastira 1198. godine osnovali su ga monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu.

U dugoj istoriji Srbije, njegovi monasi su igrali značajnu ulogu, jer su bliske veze njihovog manastira sa matičnom zemljom ostale trajne.

Dodik u posjeti Hilandaru (Foto: RTRS)

Sveta carska srpska lavra Hilandar je i danas važno mjesto hodočašća i predstavlja najbogatiju riznicu i arhiv srednjovjekovnog nasljeđa srpskog naroda. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. vijeka i danas broji više od 50 monaha.

Dodik u posjeti Hilandaru (Foto: RTRS)

U snažnom nevremenu koje je zahvatilo Grčku 26. juna manastir Hilandar nije bio ugrožen, niti oštećen.

Usljed obilnih padavina koje su trajale nekoliko časova, na manastirskom imanju nastali su veliki bujični potoci. Posebno je nabujao hilandarski potok koji je veći dio godine potpuno suv. Voda se razlila na više mjesta i na kratko prekinula put do mora, koje je udaljeno oko 2,5 kilometara od manastira.

Dodik u posjeti Hilandaru (Foto: RTRS)

Na tom potezu nalaze se Pirg kralja Milutina iz 14. vijeka, ekonomija, vinograd, vinarija i stari Manastir Svetog Vasilija, koji nisu pretrpjeli nikakvu štetu.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here