Додик: Политичка судбина Срба је да се издвоје из БиХ

0
459

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је једина политичка судбина Срба да се издвоје из БиХ.

Додик је поручио лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да политичка воља Срба није нестанак Републике Српске, те да је једини основ за односе између народа у БиХ изворни Дејтон на начин како то у њему пише, а не како предсједник СДА тумачи поменути споразум.

Осврћући се на Изетбеговићеве ставове да не може бити „ретроградних повратака на `изворни Дејтон`“, те да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ, Додик је рекао новинарима у Добоју да су такви приједлози лидера СДА потпуно антидејтонски, јер подразумијевају укидање ентитета и кантона, иако су они потврђени у Дејтону.

Он је поручио да је његов одговор на Изетбеговићеве ставове „да једина политичка судбина Срба јесте да се издвоје из БиХ“, и да то искрено мисли.

– Политичка воља Срба није да нестане Република Српска и то мора да зна Изетбеговић који поменутим изјавама покушава обезбиједити подршку свог гласачког тијела. Чак могу да прихватим да је то његов легитиман приједлог, али зашто онда није /легитиман/ и мој када кажем да ће Срби једног дана изаћи на референдум и одлучити гдје ће и шта ће у погледу свог статуса и остајања у БиХ – рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је рекао да Изетбеговићева изјава да нема враћања изворном Дејтону говори и да је све на том плану било превара и подвала међународне заједнице, која је ишла за тим да направи у БиХ нелегитимну ситуацију.

Он је подсјетио и на изјаве бивших високих представника, попут Карлоса Вестендорпа, да одређени преноси надлежности са ентитета на ниво БиХ нису били у складу Дејтонским споразумом.

Додик је рекао да се на бази таквих превара деценијама покушава створити нови систем у коме ће бити легализован пренос надлежности путем промјена Устава БиХ у коме и даље стоји да БиХ нема надлежност за, на примјер, одбрану, финансије, правду, обавјештајне службе и много шта.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here