Додик: Подриње је духовни епицентар српског колективног бола

0
507
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у изјави за Срну да се прије 28 година у Подрињу догодио злочин које не памти историја и због чега је то подручје постало крвава круна српског страдања и духовни епицентар српског колективног бола.

Додик је нагласио да правда може наставити да буде селективна, али док је и једног српског ува трагична прича о српском страдању Подриња преносиће се с кољена на кољено, с генерације на генерацију и бољеће увијек, а посебно око Петровдана.

– Ми ћемо чувати истину и свету успомену на наше невине подрињске жртве, чији су животи уткани у наше и у постојање Републике Српске – истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је Петровдан дан сјећања, дан када у потпуности, готово неиздрживо оживи и васкрсне бол и страхопоштовање према српским невиним жртвама, чије је постојање, живот, снове у крвавом, кукавичком походу избрисао нечовјечни непријатељ, у Подрињу натопљеном њиховом крвљу, заувијек их отргнувши из загрљаја њихових најмилијих.

– И након толико година остаје питање – зашто? И питаћемо се док смо живи и док живе наша покољења. Зашто је непрекинути ланац вјековног српског страдања досегао своју кулминацију у Залазју, Биљачи, Сасама, Загону, Кравици? Зар је скоро свака српска породица и свако огњиште на овом поднебљу морало бити завијено у црно, зар је толико мајки морало остати без свога дјетета, а толико дјеце без родитеља – упитао је Додик.

Он је нагласио да размјере и методологија стравичних злочина извршених над женама, дјецом, старцима и заробљеницима, нису оставиле равнодушним никога, осим правосуђа БиХ, које годинама, под покровитељством нама познатих земаља, забија главу у пијесак, ускраћујући породицама барем тај минимум утјехе у виду казне за починиоце најстрашнијих злочина над народом Републике Српске.

– Али, ми смо ту, нећемо одустати, нити заборавити. Убијали су, мучили, етнички чистили, палили цркве и рушили гробља, али нису успјели да нас истјерају са наших простора, као што нису ни ’41, ни 1914. године – поручио је Додик у изјави за Срну поводом обиљежавања 28 година од страдања 3.265 Срба из средњег Подриња страдалих од муслиманских снага у протеклом рату, међу којима су и они убијени на Петровдан прије 28 година у селима око Сребренице и Братунца.

Он је додао да је у току Одбрамбено-отаџбинског рата народ Подриња поново био принуђен да се брани од фундаменталистичких хорди из околине, које су инструисане од твораца „Исламске декларације“ наумиле да заврше оно што су започели у Другом свјетском рату.

– Неколико година без престанка, тежећи ка истребљењу свега српског, злочиначке легије су уништавале све пред собом, те је тако страдало више од 3.500 бораца и цивила Подриња, њихова имовина је опљачкана, села сравњена са земљом, а све с циљем да се затре сваки траг постојања српског имена на овим просторима. И, ипак нису успјели, јер се народ дизао као феникс из пепела, и сачувао Републику Српску и своја огњишта – нагласио је Додик.

Он је поручио да српски народ не може и неће то опростити ни починиоцима ових страшних злочина који сваког Србина несносно заболе око Петровдана, нити ће опростити свјетској „господи“ која прекраја историју у којој су Срби готово увијек за све криви и која селектује жртве.

– Борићемо се док смо живи да докажемо свима шта се то у Подрињу збило, и да се плач српских мајки завијених у црно и плач дјетета које никад неће упознати родитеља, никад више не десе. Данас је присутна нека врста завјере ћутања од једног дијела међународне заједнице, која у сарадњи са Сарајевом, на све начине покушава да игнорише и сакрије размјере страхота почињених над Србима Подриња, јер уколико би истина пронашла свој пут до свјетске јавности, а не сумњам да ће га пронаћи кад-тад, то би пореметило пажљиво планирану и одржавану слику о ратним збивањима на овим просторима, којом годинама покушавају да нас сатанизују и оцрне, подривајући темеље Републике Српске и приказујући жртве само једне стране – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је констатовао да се и на овом примјеру види колико је важно очување Републике Српске, јер је она једини „каменчић у нечијој ципели“ који не дозвољава да се злочини забораве.

– Само постојање јаке Републике Српске гарант је да се непочинства неће поновити, а жртве потонути у заборав. Зато смо дужни док год постојимо, да се боримо да истина и правда побједе и да душе мученика коначно пронађу смирај.
Ми морамо да узмемо судбину у своје руке и као што смо у рату одбранили наше домове и наша огњишта, тако и у миру одбранимо наше жртве, које би неки да избришу из било какве свијести о постојању, и сведу их на статистичке бројке убијајући их изнова – истакао је Додик.

Он је нагласио да жртве српског народа у Подрињу, уткане у темеље Републике Српске, обавезују да се сачува од заборава њихово страдање и да се сви у Републици Српској до посљедњег атома снаге боре да злочинце коначно стигне рука правде.

– Жртве вам нећемо опростити, ‘господо’, починиоци овог страшног злочина. Не опраштамо, нити заборављамо, ни ми, а ни Бог. Наша побједа ће увијек бити живот, мир, свако рођено дијете у Српској и сваки човјек који у нашој држави срећно живи – поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here