Додик: Палмер углавном намеће рјешења на штету држава у које долази

0
474

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да су посљедњи иступи специјалног представника Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмера ништа друго до одраз континуитета његове политике препознатљиве по мијешању и покушају арбитрирања по свом нахођењу у унутрашње ствари земаља у којима се појављује, углавном доносећи рјешења која су на штету народа и држава гдје долази и у којима заобилазећи реалност стриктно покушава наметнути своја рјешења.

– Тај исти Палмер припада екипи која је створила Дејтонски споразум, а он га управо крши, намеће рјешења, пријети и санкционише свакога ко не испуњава његове жеље, заобилазећи одреднице истог тог Дејтонског споразума – истакао је Додик.

Додик је констатовао да би Палмер требало да се залаже за поштовање изворног Дејтона и институција које су њиме предвиђене, а не да самоиницијативно дозвољава или намеће његове измјене и одобрава гомилање администрације на нивоу БиХ и тако покушава да награди бошњачку политичку елиту иза чега се крије покушај централизације БиХ што представља дрски покушај рушења Дејтонског споразум.

Он је нагласио да Палмер занемарује ноторну чињеницу да се таквим његовим понашањем и на тим његовим темељима које он покушава да дрско намеће многим државама на Западном Балкану не може градити демократичнији и хуманији свјетски поредак.

– Очигледно је да Палемр фаворизују земље и политичке елите које пристају на то да им он уређује унутрашњу политику и да иронија буде још већа то називају демократијом. Ако је то демократија како је види он ми на то никада нећемо пристати – поручио је Додик.

На питање Срне да прокоментарише Палмеров став да би „у свом идеалном облику споразум Србије и Косова требало да доведе до узајамног признања двије стране“, Додик је подсјетио Палмера да је Србија давно постала међународно призната држава, нагласивши да му није јасно о каквом признању он сад говори и какве лекције покушава држати Србији .

– И у име кога говори? Колико нам је свима познато Америку представља њен предсједник који је јасно рекао „ако желите слободу поносите се својом земљом, ако желите демократију држите се свог суверенитета“. Кад се већ поменути Палмер толико страствено залаже за независност Косова и Метохије морало би му бити јасно да онда иста правила важе и за Републику Српску. То кажем управо инспирисан ријечима предсједника САД да „мудри лидери увијек прво мисле на добробит свог народа и земље. И да будућност не припада глобалистима! Већ припада патриотама“ – истакао је Додик.

Он је поручио да сваку земљу треба препустити домаћим политичарима који су легално изабрани вољом својих бирача да воде политике, а не којекаквим Палмерима који би да воде политику условљавања и двоструких аршина по принципу – ко прихвати моја рјешења тај може све па чак и неагално да створи нову такозвану државу попут Космета, а ко не прихвати мора да живи у наметнутим околностима гдје се крши и споразум који су ти исти моћници и направили.

– То се види и из Палмеровог поимања ситуације у Црној Гори гдје он указује на неке наводне дезинформације и обећава помоћ Америке да се Црна Гора супротстави таквом наративу. Какве дезинформције, о чему говори Палмер!? И шта он може да обећава крај постојећег америчког предсједника који је суверенистички и патриотски оријентисан и чему су окренуте многе земље свијета , што треба поздравити. Палмер није обећао да ће помоћи рецимо да се заштити СПЦ у Црној Гори, то није поменуо. Ако мисле да ће својом политиком сломити српски народ на Западном Балкану, грдно се вара. Ми се поносимо Републикуом Српском јер желимо и цијенимо слободу и мир. У томе не тражимо ништа што нам не припада, нити наносимо штету било коме, а на двоструке стандарде пријетње и уцјене смо навикли током своје историје и из свега смо излазили само јачи –  закључио је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here