Додик: Пад бруто домаћег производа 3,3 одсто

0
534
Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је бруто домаћи производ /БДП/ у Републици Српској од 1. јануара до 30. јуна пао за 3,3 одсто и поручио да је економска ситуација одржива, иако сложена, те да су мјере које је Влада раније предузела дале резултате.

Додик је напоменуо да је Република Српска планирала повећање БДП-а од 2,5 одсто у овој години, те да пад узрокује битне поремећаје у економији.

„Индустријска производња је пала за 6,8 одсто за првих шест мјесеци, док је спољнотрговинска размјена Републике Српске од јануара до маја мања за 12,3 одсто. Мањи су и увоз и извоз, а покривеност увоза извозом је на нивоу од 75 одсто“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Према Додиковим ријечима, Српска је успјела да сачува просјечну исплаћену плату у мају на 950 КМ.

„Данас смо исплатили пензије за које је било потребно укупно 96 милиона КМ и та пензија има елементе повећања у односу на прошлу годину“, поручио је Додик.

Он је нагласио да Српска остаје стабилна што се тиче укупног дуга, који износи 5,4 милијарде КМ или 47,3 одсто БДП-а, док јавни дуг износи 4,3 милијарде КМ или 37,3 одсто БДП-а.

„Влада Српске је креирајући одређене политике одржала финансирање и ликвидност буџета која је сада осигурана и ми немамо проблема са буџетом и нећемо га имати ни у наредних неколико мјесеци уколико ситуација не буде драматично другачија“, нагласио је Додик.

Додик је поручио да и Република Српска, путем креирања одређених линија, као што је био случај са Компензационим фондом и Гарантним фондом, мора наставити да обезбјеђује средства како би помогла одређене секторе привреде.

Према његовим ријечима, чињеница је да је угоститељство веома угрожено, као и да прерађивачка индустрија биљежи пад, што говори о томе да је потребно кроз буџет рјешавати и горуће проблеме тих сектора дјелатности.

„Неће бити могуће покрити све губитке, али морамо допринијети да се одрже радна мјеста“, рекао је Додик и додао да је у протеклим мјесецима пандемије вируса корона у Српској без посла остало око 4.000 радника.

Додик: Проширити мјере заштите на ношење маски на отвореном

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је Извршни комитет ове странке оцијенио да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској тешка и комплексна и да је за то потребно проширити дио постојећих мјера, што би значило ношење заштитних маски и на отвореном простору.

Додик је нагласио да је здравствени сектор до сада успјешно одговорио на изазове који се односе на пандемију, али да је постојеће ситуација изазовна и подсјетио да је Влада Српске издвојила 40 милиона КМ за раднике у здравственом сектору и још 100 милиона КМ за здравствени систем.

Додик је на конференцији за новинаре након сједнице Извршног комитета СНСД-а у Бањалуци истакао да у Српској постоје довољне залихе медицинског материјала, односно маски, рукавица и респиратора.

Предсједник СНСД-а је навео да Извршни комитет тражи мјере одговорности менаџмента Болнице и Дома здравља у Бијељини, због великог броја заражених здравствених радника, односно због неодговорног понашања.

Говоређи о економској ситуацији у Републици Српској, Додик је рекао да је бруто домаћи производ од 1. јануара до 30. јуна ове године пао за 3,3 одсто.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here