Додик: Неке мјере заштите од вируса корона додатно ојачати

0
492

Предсједник СНСД-а Милорад Додик истакао је након сједнице Извршног комитета да је на сједници било ријечи и о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској и поручио да је могуће да се неке мјере заштите додатно ојачају.

– Вирус корона није нестао и ми ћемо у наредна два дана вршити процјену о епидемиолошкој ситуацији у Српској – навео је Додик.

Истакао је да је могуће да се неке мјере заштите додатно ојачати везано за чињеницу да у читавом региону има значајни повратак заражених.

– Тај повратак није те тежине као што је био на почетку, јер је снага вируса нешто мања, али она јесте забрињавајућа са стајалишта броја људи који су заражени – истакао је Додик.

Апеловао је да се повећа одговорност људи због повећаног броја заражених да се не би поново увеле реструктивне мјере.

Он је додао да неке земље у окружењу реактвирају одређене мјере, Црна Гора поново затвара границе, то чини и Хрватска.

– Видјећемо на који начин ћемо се односити према томе, није коректно и није фер да границе БиХ буду отворене за грађане Хрватске, а да грађани БиХ не могу да преко Хрватске или Словеије да иду даље. Наш принцип у том погледу ће бити да се покуша направити нека врста реципроцитета и да границе буду једнако отворене или затворене за све – рекао је Додик.

Он је навео да постоји забринутост са становишта чињенице што се вирус одржава и да то није специфичност коју има Република Српска.

– Немојте мислити да то нећемо учинити чим осјетимо или будемо довољно увјерени да вирус корона својим ширењем угрожава животе људи. Стручњаци кажу да вирус корона није те снаге да је масовно опасан. Ја то не знам, може се догодити сутра да јесте. У том погледу Извршни комитет СНСД-а је нагласио да је неопходно окупити све стручне снаге да дају процјену и оно што они кажу, ми ћемо се тако и понашати – рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска не робује никаквом моделу, већ да само покушава да заштити своје грађане.

– Када је ријеч о заштитним маскама, можемо да будемо мирни неколико мјесеци, а трајно смо ријешили питање респиратора. Сви респиратори које смо набавили у периоду пандемије вируса корона су у Српској. Неки су још по царинским складиштима и чека се њихово царињење. Ниједан није уплаћен, а да није стигао у Српску – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска има довољно потенцијала у том погледу, а да ли ће карантини бити поново отварани или неће, то ће предочити стручњаци из те области.

Додик је навео да је претходне ноћи је у Бањалуци кажњено 56 власника власника објеката, али да је то ствар инспекције.

– Мора се обезбиједити да се поштују мјере односно да угоститељски објекти поштују радно вријеме до 23.00 часа. Да ли је било 60 објеката и да ли пет објеката није обухваћено, позивам оног ко може да има релевантне податке да то и предочи надлежним институцијама – навео је Додик.

Додик је нагласио да је прва мјера новчана казна, а касније ће бити забрана рада објекта који се не буде придржавао мјера.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here