Додик: Не може се фаворизовати једна истина, уважити чињенице, а не спекулације

0
630
 – Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је Сребреница мјесто у коме се не може фаворизовати једна истина већ се она мора градити на чињеницама, а не на спекулацијама.

 

Говорећи о намјери да се наметне закон који би бранио негирање наводног геноцида у Сребреници, Додик је рекао да то показује да је у питању „сумњива истина“, а истина мора да буде егзактна и прихваћена од свих.

„Ми говоримо и јесте тачно да је у Сребреници почињен озбиљан злочин и да су озбиљно страдали Бошњаци, али није оно што они причају“, рекао је Додик новинарима у Теслићу и додао да су тамо страдали и Срби, али и припадници других народа.

Он је указао да поштују бол мајки Сребренице и у бијелим и у црним марамама, те да се о том мјесту морају „рећи неке ствари“, што може да учини само јака политичка партија каква је СНСД.

„Чуо сам у посљедње вријеме стални захтјев да се забрани нешто и да се негира. Не може се на томе градити истина. Је ли се нешто десило или није. Ако је нешто сумњиво, као што је та њихова прича, којом хоће да кажу да се десио геноцид, онда се то не може натјерати законом. То је само прича о новом вербалном деликту или нешто слично“, појаснио је Додик.

Он је истакао да су Срби народ који је преживио геноцид у два рата, а сада доживљава да потомак оних који су чинили злочине – Аустроугара, сада у лику високог представника Валентина Инцка, Србима држи предавање о томе.

Додик је подсјетио да је Аустроугарска у Добоју имала 1915. године концентрациони логор за Србе, а да Инцко сада држи Србима предавање и моралише о свему томе.

Он је подсјетио да је некадашњи предсједник САД Бил Клинтон јуче говорио о Сребреници, а познато је од муслиманског лидера Алије Изетбеговића тражио да се жртвује 5.000 Бошњака како би могао нешто да уради.

Клинтон се сада, додао је Додик, понаша славодобитно у свему томе, а Срби треба да трпе ту врсту неправде, на шта неће пристати и СНСД ће о томе јавно говорити.

„Ако се можемо договорити да се истина гради на чињеницама, а не на спекулацијама и ако истина може да се утврди егзактно, а може, онда ми можемо да будемо дио читавог тог пројекта помирења у БиХ. Ако неко хоће да путем фаворизованих међународних институција, какав је био Хашки трибунал који је само судио Србима, напише историју, ми иза тога не стојимо. Не може нас нико на то натјерати“, рекао је Додик.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да незаконито именовање Централне изборне комисије БиХ ствара расцјеп за малверзације и проблеме и да је очигледно да су њен садашњи састав изабрали СДС и СДА само да би се светили другим политичким партијама.
„Сва њихова галама о томе како је ЦИК ово или оно радила у прошлом сазиву пада у воду јер се зна да је то било под њиховом управом. Њихови људи су били кандидати, чланови су ЦИК, они су их бирали са њихових листа, а сада су добили оне који ће бити послушници“, рекао је Додик коментаришући објављени конкурс ЦИК-а за запошњавање нових чланова.

Он је напоменуо да је у прошлом сазиву ЦИК-а било и чланова који свој професионалони дигнитет нису хтјели жртвовати да би се додворили партијском руководству.

Додик је поновио да је БиХ немогућа земља, у којој се може десити да се мимо закона изабере ЦИК и да се сви избори под управом те комисије доведу у питање.

С друге стране, додао је, политичким партијама не преостаје ништа друго него да поштују законске рокове.

„Биће ту доста проблема. СНСД се припрема на све то и ми смо данас најодговорнија политичка партија у Републици Српској, прихватамо тежину чињенице да представљамо српски народ у најмасовнијем смислу“, рекао је Додик.

Он је додао да постоје и друге политичке партије, али да је народ дао повјерење СНСД-у, чији је предсједник, те да они одговарају за народне послове.

„Одбрана Републике Српске остаје у фокусу интересовања СНСД-а и њени пројекти и активности су томе подређени. Дејтонски мировни споразум је миниму нашег циља у БиХ“, поручио је Додик

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here