Додик: Не идем на економски форум, предвиђено присуство Шмита

0
106

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да неће ићи на економски форум на који је позван зато што је предвиђено присуство Кристијана Шмита, те да не може да му даје легитимитет да намеће законе и да једног дана укине Полицију Републике Српске и формира полицију БиХ.

“Избјегавам сваку позицију о којој би се могло спекулисати и зато нисам отишао на бледски форум. Нећу ићи ни на неки економски форум, а посјетићу Мађарску 23. септембра, јер Шмита тамо неће бити. До краја овога мјесеца ћу и предсједнику Европске комисије Урсули фон дел Лајен све рећи о тренутној ситуацији”, рекао је Додик синоћ за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је поновио да је Шмит нелагални високи представник, да су бонска овлашћења блеф.

Он је навео и да оно што говори опозиција није њихова памет, да је њихова политика поданичка и да ту нема ништа нејасно.

“Они би пристали на све и какве везе има што Шмит долази из Њемачке. Не могу да му дам легитимитет да намеће законе и да једног дана укине Полицију Републике Српске и формира полицију БиХ”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је против БиХ, за разлику од опозиције, јер је разграђен Дејтонски споразум.

Додик је навео да је власт у функцији Републике Српске, а опозиција у пробосанској причи, као и да би волио да се није десио састанак у Београду, јер ће произвести спекулације.

“Шмит може бити примљен било гдје, али када се врати у БиХ није високи представник”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, предсједник Србије Александар Вучић сигурно је рекао Шмиту да је Србија за Дејтонски споразум, али да је потребно да се народи у БиХ договорају, а не да буде међународне интервенције.

“Мислим да је Вучић све веома јасно рекао, али Шмит ће покушати да нешто спекулише”, рекао је Додик.

Он је поновио да Шмит ништа није ново рекао о БиХ, Жељку Комшићу /члан Предсједништва БиХ/ и о Сарајеву.

“Ако Шмит наметне изборни закон, биће крај БиХ. За нас неће важити никакво наметање, исто као што не важе потези Валентина Инцка /бивши високи представник/”, нагласио је Додик.

Он је поновио да се бори за Дејтонски мировни споразум. “Не могу да идем иза онога што је изворно тумачење нашег статуса /Република Српска/. Борим се за Дејтонски споразум који не познаје високог представника изабраног на овај начин”, каже Додик.

Он је истакао да се поданичким ставом опозиције може угрозити важно утемељење које Српска има у Русији и Кини.

“Питам шта Шаровић добија причом да је СДС против мирног раздруживања БиХ? Опозиција покушава да се додвори странцима. Сматрам да уколико на власт дође Шаровић, односно СДС и ПДП, Република Српска неће моћи да постоји ни шест мјесеци”, рекао је Додик и навео да су функционери опозиције у одређеним сегментима оперативци западних обавјештајних агенција.

Додик сматра да је обавјештајни рад опозиције веома присутан, што није у интересу народа.

“Република Српска треба да буде независна држава. Не вјерујем да у СДС-у, осим Шаровића, има људи који су против независности Српске и никада није била зрелија ситуација за разлаз”, рекао је Додик.

Он је навео да је за Републику Српску веома значајна подршка Русије и Кине.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

20 − eighteen =