Додик: Могуће одлагање избора до средине децембра

0
561
Након састанка лидера СНСД-а, СДА-а и ХДЗ БиХ у Источном Сарајеву, Милорад Додик је поручио да ће избори бити одржани највјероватније средином децембра.

 

Усвајање Буджета требало би да буде 21. јула, а изборни закон који се односи на Мостар иде данас у Представнички дом, а већ сутра на Дом народа.

“Представници српског народа нису учествовали око разговора и рјешења за Мостар. Због тога смо тражили да се уклјуче Срби и осигура равноправност поготово на мјесто савјетника. Да се у комисији за градска подручја осигура равноправна улога. Речено је да би требало до избора да се ријеши питање конститутивности Срба у кантонима. Партнери су то прихватили” рекао је Додик.

Додик поручује и да су остала још неразјашњена питанја око ЦИК-а и да СДА не жели да разговара на ту тему јер сматрају да је то завршен посао.

“Ми сматрамо да је то незаконито и да ће произвести низ малверзација у самом процесу избора. Да су намјере оваквог избора ЦИК-а лоше и да се жели преко ЦИК-а обрачунавати са другим политичким партијама”, рекао је Додик и поручио да СНСД остаје при оспоравању састава ЦИК-а.

У споразуму који су постигли ХДЗ и СДА стоји да ће избори у Мостару бити одржани у исто вријеме. Пошто је то немогуће, остаје могућности да се сви заједно избори одрже средином децембра.

 

 Нема закона о ВСТС-у док се не ријеши његов статус

„Добро је да се неке ствари откоче, али у јавности, одређеним спекулативним каналима пробијају се приче о томе како ће доћи до усвајања некаквог закона о ВСТС-у. Неће доћи до усвајања закона док се не ријеши цјеловито питање и статус ВСТС-а“, тврди Додик.

Према његовим ријечима, тај закон мора бити прецизиран у складу са Уставом и мора се дефинисати комплетан правосудни систем.

„Ми инсистирамо десет година на томе и никакве козметичке промјене закона о ВСТС-у неће се десити“, поручио је лидер СНСД-а.

Он је оцијенио да је неприхватљиво да те промјене предлажу међународни субјекти и да то објашњавају чињеницом да изабране радне групе нису успјеле да припреме те приједлоге.

То је, констатовао је он, мијешање у унутрашње ствари БиХ.

„Не желимо да се, без комплетног договора два ентитета и три конститутивна народа, уђе у процес измјена закона о јавним набавкама све док се тај договор не обезбиједи. То је предвиђено Уставом и тако мора да буде“, рекао је новинарима Додик.

Према његовим ријечима, БиХ има накарадан систем и у јавним набавкама и у правосуђу, али он не може да се мијења „само да би задовољили неке странце који би написали извјештај да су нешто постигли и урадили, а нису ништа ријешили“.

„Или ће реформе бити цјеловите или нећемо гласати“, поручио је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here