Додик: Младен Иванић радио против одлуке Народне скупштине о војној неутралности

У Турској сам сазнао да је бивши члан Предсједништва Младен Иванић радио против одлуке Народне скупштине о војној неутралности. Изјавио је то након повратка из званичне посјете Анкари предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Каже да га је та информација запањила. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган сугерисао је да нова власт у БиХ буде формирана што прије, по могућности до краја маја. Додик каже да није било притисака у вези са приближавањем БиХ НАТО-у.Play Video

Ердоган је на званичном састанку и неформалном дружењу истицао да формирање нове власти у БиХ треба да буде приоритет. Турски предсједник је, каже Додик, истакао да без тога ни регионални састанци лидера држава не могу дати жељене резултате.

– Он је само замолио да то што прије урадимо. Чак кад смо излазили са вечере из предсједничке импознантне виле, Ердоган је у лифту рекао да то треба да завршимо што прије. Ја сам се окренуо према Џаферовићу и питао га – Чујеш ли ово? -истиче Додик.

Он је поручио да је стекао утисак да Ердоган има разумијевање за јасно предочене аргументе због којих Српска остаје привржена војној неутралности. А да се тог документа Народне скупштине његов претходник у Предсједништву БиХ Младен Иванић није придржавао, Додик је каже, чуо је од Ердоганових блиских сарадника који свог шефа прате на свим састанцима.

– Речено ми је да је на питање Ердогана шта са Републиком Српском и Додиком који се томе противе, Иванић рекао да је то његов проблем, што је јасна намјера да ће он да заврши тај посао. Жалосно је и јадно да људи који су у име Српске у институцијама БиХ олако заобилазе ставове Републике Српске. Неки су олако давали обећање прије избора да је само потребно да НАТО затражи да они дају одобрење и да ће они то урадити. Вјероватно су били увјерени у своју побједу и они би то учинили, али народ је најбоља мјера свега – појаснио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је посебно задовољан што је Турска спремна да, без условљавања трасом, повољним кредитом подржи изградњу ауто-пута Сарајево-Београд, вриједног три милијарде евра. Додик очекује да ће то бити бескаматни кредит са што дужим грејс периодом и роком отплате не краћим од 20 година и да ће све бити јасније након скорог састанка са представницима турске компаније која ће пројектовати саобраћајницу. Састанак у Анкари оцјењује изузетно успјешним и због споразума о извозу 15.000 тона меса из БиХ у Турску по повлашћеном статусу.

– Који подразумијева значајну производњу овде у БиХ, поготово у Републици Српској и обезбиједити упошљавање великог броја људи. Тај посао је, по досадашњим цијенама преко 130 милиона марака – нагласио је Милорад Додик.

Српски члан Предсједништа коментарисао је и приговоре поздрава почасном воду војске државе домаћина.

– Нема нико да тамо оде, а да то не учини на исти начин. Наравно, они којима се почасни вод уопште построји. Али, очигледно, они који критикују, никад нису имали прилику ни да то виде, па то нису ни знали – појаснио је Додик.

Додик је нагласио и то да ће и убудуће ићи у посјете државама за које постоји увјерење да су ненаклоњене Републици Српској. Тамо ћу, као и у Турској и Ватикану, снажно заступати интересе Српске, са значком њене заставе на реверу, истакао је Додик.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име