Додик: Комисија под притиском сачинила пристрасан извјештај

0
527

Извјештај о Сребреници из 2004. године је пристрасан, укључује само бошњачке жртве и Влада треба да га повуче, поручио је данас посланицима предсједник Републике Српске, Милорад Додик.
Тражи формирање нове, међународне и непристрасне комисије, којој би био дат рок од годину дана да сачини нови извјештај, са релевантним подацима. Додик каже да му није циљ да се сукоби са члановима Комисије, коју је формирала тадашња Влада са ПДП-овим Драганом Микеревићем на челу, и која је сачинила спорни Извјештај, већ да се заштити интерес српског народа у Републици Српској, али и даље поштујући све жртве претходног рата.

„Наша намјера није да овдје умањимо значај злочина који се десио над бошњачким народом у неком периоду, али исто тако је јасна намјера, да кажемо, да овај извјештај, да Скупштина мора тражити свеобухватан извјештај у коме до сада није било укључено страдање Срба. Неспорно је утврђено да је комисија која је сачинила извјештај радила под притиском, то су признали и њени чланови. И за нас је спорна и манипулација бројем настрадалих Бошњака. Један човјек који страда је превише, али истина мора да се уважи и да се уврсте и српске жртве“, истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Спорни извјештај је, додаје, довео и до формирања списка Мунире Субашић, на којем се налазе имена 22 хиљаде припадника ВРС, јер је и у њему побројано нешто више од 20 хиљада Срба, којима се на терет ставио злочин у Сребреници. Повлачењем Извјештаја би се, каже Додик, стало у крај креирању лажне стварности о догадјајима у Сребреници.

Посланицима се данас обратио и Драган Микеревић. Каже да њега лично нико није уцјењивао и условљавао да усвоји извјештај Комисије, али да је индиректан притисак, свакако постојао.

„Оно што добро знамо је да је међународна заједница овдје притисак вршила по добро опробаном рецепту. Путем примјене и наизмјеничне комбинације штапа и шаргарепе. Институционално, притисак је вршен путем ОХР-а, и њихиове чврсте и распрострањене техноструктуре“, истакао је Драган Микеревић, бивши премијер Владе Републике Српске.

Не само да је комисија из 2004. сачинила извјештај који је споран. Формирана је и радна група чији је задатак био да реализује закључке Комисије, каже предсједник Српске. Радна група је, самостално проширила надлежности и допунила списак Срба који су наводно починили злочин у Сребреници.

„Потпуно тенденциозно, и без било каквих аргумената, радна група је констатовала број од 20.150 припадника ВРС И МУП-а, без било каквих провјера њихиовог приступа критичном периоду, на наведеном подручју, стављајући лица на списак, користећи њихове персоналне досијее“, нагласио је Додик.

На тај начин се, каже Додик, Републици Српској и српском народу покушава наметнути колективна одговорност. Зато, је, каже, потребно заузети једнствен став, и у потпуно другачијој политичкој атмосфери, него што је била 2004. године, коначно доћи до истине, која никога неће дискриминисати.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here