Додик и Путин омиљени међу грађанима, СНСД има највећу подршку

0
325

Истраживања агенције “Метрицс”, показала су да грађани Српске подржавају економску политику Владе Републике Српске, те да СНСД као политичка партија ужива највећу подршку, док су предсједник Русије Владимир Путин и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, најутицајнији политичари.

Грађани Српске подржавају економску политику Владе Републике Српске

Већина грађана вјерује у економску политику коју проводи Влада Републике Српске, али сматрају да то у будућности може бити још боље, показују истраживања агенције “Метрицс”.

Грађани Српске, њих 31,49 одсто сматра да је економска политика којом се водила Влада Републике Српске за вријеме пандемије вируса корона била добра, а њих 30,92 одсто сматра да је лоша.

На питање да ли Влада Српске треба имати значајнију интервенцију када је ријеч о економији, највише грађана, чак двије трећине испитаника сматра да треба.

На основу проведене анкете, највише испитаника, око 56,8 одсто сматра да је пољоприведа најзначајнија област у коју се треба улагати да би се побољшала економија и животни стандард у Српској.

Приликом истраживања, за бољи економски развој, грађани сматрају да треба отварати нова радна мјеста, улагати у села и пољопривреду, јачати индустрију, повећавати плате, смањити увоз, улагати у ИТ сектор као и у образовање.

На питање да ли би грађанима било боље када би се власт промијенила, њих 45,23 одсто сматра да не би, док 29,2 одсто сматра да би.

Највећи број испитаника, њих 64,1 одсто сматра да функционисање економије се неће побољшати промјеном тренутног државног врха.

Грађани теже ка бољем стандарду али и већим платама

Према доступним подацима, у посљедње четири године, највише грађана, њих 37,79 одсто рекло је како су им примања остала иста , за 33,02 одсто су расла у одређеној мјери, а код 15,65 одсто су се смањила, а само код 2,29 одсто грађана је расла.

Када је у питању будуће економско стање у Српској 50,67 одсто грађана сматра да ће ситација бити гора, њих 24,38 одсто мисли да ће бити боље, док 13, 71 одсто мисли да се ништа неће промијенити. Мали број, око 11,24 одсто грађана није знало, или није хтјело рећи своје мишљење.

За највеће проблеме са којим се сусреће наша економија, највиша испитаника, њих 32,03 одсто је рекло да су то ниске плате и инфлација, потом 12,32 одсто сматра да је то превелик увоз а премало домаће производње. За неразвијену пољопривреду гласало је 9,45 одсто, а за неразвијену индустрију 8,62 одсто.

За категорију „Нешто друго“ гдје су најчешће помињали корупцију, политику и одлазак радне снаге гласало је око 3,7 одсто грађана.

На констатацију да образовни систем производи све лошији кадар који је непотребан тржишту, највиши број, 39,1 одсто испитаника се у потпуности слаже са тим, док је 25,8 одсто је неодлучно.

Испитаници: Већа укљученост Владе Српске довела би до боље економије

Да Влада Републике Српске треба да даје субвенције и олакшице за инвестиције и запошљавање сматра чак 74,2 одсто, док се свега 2,6 одсто не слаже са овом тврдњом.

Тврдњу да стране инвеститоре треба фаворитизовати испред домаћих није подржало 44,7 одсто испитаника, док је други дио испитаника у већини случајева остао неутралан.

Преко педесет одсто испитаника сматра да држава треба да ограничи цијене основних производа, чак и ако би то могло изазвати несташице, док се близу 40 одсто испитаника не може у потпуности сложити са тим.

Подаци који су прикупљени телефоном, међу 525 испитаника, обухватили су око 48,5 одсто женске популације, а 51,5 одсто мушкараца, чија просјечна старосна доб се креће око 48 година. Највише испитаника је из централних насеља 41,1 одсто, а потом из села 33,5 одсто, док предграђе износи око 25,4 одсто.

Истраживање је проведено у периоду од 21 до 25 марта.

СНСД-у највеће повјерење грађана

Према најновијим истраживањима агенције „Метрицс“, тренутна власт на челу са СНСД-ом има убједљиво највеће шансе да побиједи на предстојећим изборима.

Испитивања показују да тренутна власт, шансу да побиједи на изборима има у износу од 47,82 одсто.

Да се сутра одржавају избори, 31,50 одсто испитаних гласало би за СНСД.

Уколико би се избори одржали идуће недјеље, 68,49 одсто испитаника је одговорило да би сигурно изашло, вјероватно 13,72 одсто, вјероватно не 5,08 одсто док 9,15 одсто испитаника сигурно не би изашло на изборе. Њих 3,56 одсто није сигурно, не зна, или одбија да одговори на питање.

Да Република Српска иде углавном добрим правцем мисли 34,80 одсто испитаника, углавном лошим њих 37,70 одсто. На то питање не зна да одговори чак 25,47 одсто, а 3,03 одсто одбија да одговори.

На питање ’’Да ли сматрате да су Република Српска и будућност српског народа унутар БиХ угрожени?’’, 48,86 одсто је одговорило са да, супротно мисли 33,80 одсто, а не зна или одбија да одговори 17,34 одсто испитаника.

Упитани да ко може најбоље да се избори са притисцима међународне заједнице на Републику Српску, 38,07 одсто испитаника мисли да је то тренутна власт предвођена Милорадом Додиком, 23,60 одсто сматра да је то опозиција предвођена СДС-ом и ПДП-ом 23,60 одсто док не зна или одбија да одговори 38,32 одсто испитаника.

Истраживање агенције “Метрицс” је рађено у периоду од 18. до 22. априла на узорку од 804 испитаника чији су одговори прикупљени телефонски. Међу испитаницима је 54 одсто мушкараца, 46 одсто жена, просјечне старости 48 година од којих је из градских подручја њих 37 одсто, предграђа 30, а са села 33 одсто. 65 одсто испитаника има средњу стручну спрему, а 26 одсто их је запослено у реалном сектору.

Путин и Додик побрали симпатије грађана Српске

Предсједник Русије Владимир Путин и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик најутицајније су политичке личности, сматрају то грађани Српске, а према анкети коју је провела агенција “Метрицс”. Анкета је обухватала неколико политичких личности из региона и свијета, а Владимир Путин је добио просјечну оцјену 4,13, док је одмах иза лидера Русије, највишу оцјену 3,5 добио Милорад Додик.

Иза наведеног двојца, налази се предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић чија је просјечна оцјена 3.

Такође, велику популарност у нашем друштву има и премијерка Србије Ана Брнабић.

Међу најбољих пет политичких личности региона, нашао се и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Наиме, Вишковић у региону заузима треће мјесто најутицајнијих политичара са оцјеном 2,81, док су испред њега Радован Ковачевић са 2,91, односно Небојша Вукановић са 3,07.

На четвртом мјесту налази се Милан Радовић са просјеком од 2,66, послије њега је Зоран Милановић са 2,62.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here