Додик: Џаферовић може само да сањари да ме Шмит смијени

0
201

Док не дође до укидања одлуке бившег високог представника Валентина Инцка о наметању амандмана који се односе на геноцид, представници Републике Српске неће учествовати у доношењу одлука, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Он је истакао да ће долазити на сједнице Предсједништва, да се о томе консултовао с Недељком Чубриловићем, предсједником Народне скупштине РС, те да су се обојица сагласили да је то у складу с одлуком Народне скупштине РС, јер се на тим сједницама неће доносити одлуке.

Информисао је јавност да на одржаној сједници није дошло до доношења одлука, те да ће се Народна скупштина РС на крају морати изјаснити о одлукама које су биле на Предсједништву. Што се тиче одласка на безбједносни форум у Словенији, Додик је рекао да о томе није донесена одлука, те да ће било чији одлазак тамо бити приватна посјета, а не у име БиХ.

Поновио је да у БиХ не постоји високи представник, и истакао да се Кристијан Шмит само тако представља, а да нема легитимитет, јер, како је објаснио, није изабран у складу с Анексом Дејтонског споразума који предвиђа сагласност страна у РС о том именовању. Мишљења је да би РС, ако би признала овакво именовање, укинула свој статус стране у Дејтонском споразуму. Устврдио је да Бошњаци очекују да Шмит донесе одлуке у њихову корист, те да би лично волио да види да Шмит донесе неке мјере против њега, о чему, како је нагласио, сањари Шефик Џаферовић, бошњачки члалн Предсједништва.

Изразио је задовољство да је опозиција остала при одлуци о томе да се не доносе одлуке на нивоу БиХ. Нагласио је да би владајућа већина могла доносити одлуке и без опозиције, али да је добро да се покаже српско јединство на овом питању.

Нагласио је да поздравља ангажовање земаља попут Турске, Србије или Хрватске у посредовању, и истакао да је најважније очување мира.

Поновио је своје оцјене да је БиХ оваква неодржива, те да је дошло до значајних девастација Дејтонског споразума, те да је у томе учествовала и међународна заједница кроз стварање концепта грађанске и унитарне БиХ.

Одговарајући на питање како коментарише Вучићеву изјаву у којој се позитивно изјашњава о Шмиту, Додик је рекао да разумије позицију Србије у контексту могућег доласка Ангеле Меркел, њемачке канцеларке у Србију, али да му је објаснио позицију РС око Шмита и чињенице да у БиХ он нема легитимитет да буде високи представник.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

12 + fourteen =