Додик: Добровољачка улица мјесто опомене и тужних успомена

0
726

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће злочин над недужним официрима и војницима, те цивилним лицима на служби у тадашњој Југословенској народној армији у Добровољачкој улици у Сарајеву, који је услиједио након подмуклог рушења договора о њиховом неометаном напуштању Сарајева, заувијек остати отворена рана, мјесто сјећања и тужних успомена.

– У протеклих 28 година сваки 3. мај у нама буди тужна сјећања на овај несумњиви злочин. Породицама страдалих ништа не може надокнадити губитак њихових најмилијих и то је сурова истина са којом живе, а сви ми морамо да им будемо подршка. Наставићемо да инсистирамо на томе да се овај злочин не заборави и да се истраје у борби за правду за жртве и њихове породице.
Будућност у миру жеља је свих у Републици Српској, али правда и поштовање према жртвама су обавезе на које нико никада не смије да заборави – истакао је Додик.

Он је нагласио да ће Добровољачка улица остати мјесто опомене и трајни свједок да сукоби и ратови никоме ништа нису добро донијели, нити се на идеологији злочина може градити цивилизовано друштво, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

– Наше опредјељење остаје мир и борба за бољи живот. То су приоритети Републике Српске са жељом да се злочини, попут овог који су, рушећи постигнути договор, починили припадници такозване Армије БиХ, више не понове и да будуће генерације живе у миру – нагласио је Додик.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали освједочени предратни сарајевски криминалци.

Иако је безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here