Додик: Дешавања у Црној Гори сваког плаше

0
554

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Црна Гора показала антисрпску позицију, да дешавања у тој земљи свакога плаше, знајући да је тамошњи владајући режим на заласку и да ће учинити све да се одржи на власти, па и да употријеби репресију, што и чини према Српској православној цркви /СПЦ/ и српском народу.

– То је озбиљан проблем који не можемо гледати изоловано. Све нас и те како занима шта се тамо дешава. Све што је учињено послије формирања Црне Горе било је против Срба – истакао је Додик.

Он је додао да постојање државе Црне Горе нико не спори, али постоји отпор према чињеници да се тамо малтретирају Срби.

– Немамо право да стојимо изван тога. Ако Ђукановић може да подржи Бошњаке у БиХ, шта је логичније него да ми подржимо наш народ и станемо уз њега – рекао је Додик за „Политику“.

Додик је навео да Ђукановић најављује да ће доћи у Сребреницу, а био је премијер Црне Горе у то вријеме /током рата/ и „озбиљна логистика за све то“.

Према његовим ријечима, Ђукановић сада покушава да се „прода“ Бошњацима, јер је изабрао да прогони Србе и Српску православну цркву, а коалиције прави са Бошњацима и Албанцима, што је његов избор, а избор народа Црне Горе је како ће се даље развијати.

Додик је оцијенио да је Ђукановић показао нестрпљење, јер је схватио да његов пројекат стварања нације не иде добро и не развија се, те да не може Албанце да конвертира у Црногорце, али покушава да то уради од Срба.

– Вјероватно је процијенио да је посљедњи моменат, али није рачунао да постоји јасна организација СПЦ. Цркве је градио вјерујући народ. Само у Црној Гори имате `изврнуто` третирање имовине СПЦ – рекао је Додик.

Додик сматра да се то Ђукановићево нестрпљење огледа у намјери да се направи цнорогорска црква, као и да тамо репресију замотавају у причу о демократији.

– Каква демократија, када се половина Црне Горе на улицама супротставља репресији режима, који је безочно напао српски национални идентитет, а прије свега СПЦ као основни вид тог идентитета – истакао је Додик.

Он је поновио да нигдје у свијету није случај да се прави црква отимачином од других заједница, те подсјетио да тако нешто није подржао ни васељенски патријарх нити ико други.

– Наш патријарх је добро рекао, то се није дешавало ни за вријеме Турака, чак ни у комунизму нису отимане цркве – рекао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here