Додик: Црква и вјера – значајан аргумент српског идентитета

0
343

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да му је драго што је слави Храма Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи присуствовало много вјерника који држе до српског идентитета, православне цркве и српских вриједности, те поручио да сва прича о мултиетичности Сарајева пада на чињеници да овдашње власти не желе да врате имовину Српској православној цркви /СПЦ/.

“Црква и вјера су овдје увијек били значајан аргумент нашег идентитета”, истакао је Додик и додао да му је драго што је данас био кум овог храма и да заједно са вјерујућим народом и свештенством обиљежи за Србе и Цркву веома значајан празник – Преобрежење.

Он је истакао да је у Сарајеву живјела значајна српска заједница, да је 150.000 људи протјерано из овог града током рата, те да они многа права у послијератном периоду овдје нису остварили која имају други народи на простору Републике Српске.

“Велики број невраћених станова који су узурпирани и нису враћени Србима, а и оно што је било од имовине, послије рата се продало на јефтин начин, јер људи нису жељели да се враћају и да поново доживљавају тортуру”, каже Додик.

Према његовим ријечима, зато је важно да овај храм у Пофалићима живи, да се око њега окупља српска заједница и они људи који ту егзистирају.

Он је рекао да је данас видио и доста људи из других крајева Републике Српске и читаве БиХ.

“Без херојске борбе Срба на овим просторима веома је тешко замислити да би се Република Српска формирала и опстала. И зато овдје треба долазити, окупљати се и младост доводити, јер ово треба да буде једно мјесто богослужења које је посвећено сарајевским Србима, њиховом мучеништви и страдалништву”, поручио је Додик и додао да је од свих простора бивше БиХ највише страдалника Срба у Сарајеву, који су морали да оду и напусте своје домове.

Он је нагласио да су у Срајево Срби уложили много за изградњу комуналне инфраструктуре, свега онога што чини живот од школа, болница, музеја, трамавајских и жељезничких пруга, а онда су морали да све то напусте, јер нису могли да издрже тортуру.

“Они су убијани овдје само што су Срби. Формирано је много логора гдје су Срби одвођени и малтеретирани, а многи су ми се и данас обратили са стравичним с сјећањима, али опет срећни и задовољни што су живи и што се могу наћи на овом мјесту”, рекао је Додик.

Он је истакао да сва прича о мултиетичности Сарајева пада на чињеници да овдашње власти не желе да врате имовину СЦП-у.

“Што се тиче српске имовине и српских права, федерално Сарајево је узурпаторски град у коме СПЦ има значају имовину о којој не желе да разговарају, нити да је врате”, истиче Додик.

Он је подсјетио да је прије 15-ак година, када је боравио у САД, било договорено да се све заврши у року од мјесец дана и да тај мјесец траје 15 година.

“То је отета имовина и никада се није ставило на дневни ред да буде враћена. Покушавамо све, што се тиче институција, да то учинимо, али то је одлука локалних власти у Сарајеву који покушава да пошаље причу о толерантном граду, а они су у суштину отимачи”, рекао је Додик.

Он је навео и чињеницу да многи припадници бивше ЈНА, који су у овом граду имали станове никада нису остварили право на те станове, јер су узурпирани.

“Тако није тако на другим мјестима. У Бањалуци је враћено 99 одсто станова који су имали муслимани прије рата. Само се овдје покушава отети имовина и нанијети зло сарајевским Србима таквим понашањем”, нагласио је Додик.

Светом литургијом, ломљењем славског колача и литијом, Храм Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи обиљежио је данас крсну славу – Преображење Господње.

Кум славе ове године био је Додик, а обиљежавању су присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, представници привредног и друштвеног живота Источног Сарајева, те велики број вјерника.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here